19/4/12

Κοινωνικός Καιάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Έκθεση Μπαρόζο:"Ζείτε περισσότερο από εμάς, για αυτό... κόψτε από συντάξεις και φάρμακα"! 
Πάλι καλά που δεν προκρίνει και την λύση του Καιάδα για τους υπερήλικες! 
"Μονόδρομο" θεωρεί για τη χώρα μας ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, φαρμακευτικές και προνοιακές δαπάνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά... και για έναν επιπλέον λόγο: οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άλλους Ευρωπαίους!
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά και όπως αναφέρει στις 41 σελίδες της η πρόσφατη "Έκθεση της Κομισιόν", το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας το 2010 έφτασε στα 78,4 χρόνια για τους άνδρες και 82,8 χρόνια για τις γυναίκες (όταν το αντίστοιχο για την ΕΕ των 27 κρατών μελών ήταν το 2008  76,4 και 82,4). Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης όμως θεωρείται ...κοστοβόρα για την  Κομισιόν: δεν είναι μόνο οι συντάξεις, είναι και τα φάρμακα και οι λοιπές προνοιακές δαπάνες που αυξάνουν όσο αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ηλικιωμένων! Και το κόστος αυτό πρέπει κάποιος να το πληρώσει! Γιατί για τον Μπαρόζο και τους ομοίους του σημασία δεν έχουν οι Άνθρωποι αλλά οι Οικονομικοί Δείκτες!
Το "σχέδιο Μπαρόζο" δίνει προτεραιότητα στην βιωσιμότητα των οικονομικών δεικτών και όχι των κοινωνικών αναγκών! Αυτή είναι η βάση της λογικής του και αυτήν την λογική εξυπηρετεί! 
Ειδικότερα, η "Έκθεση της Κομισιόν" επισημαίνει τρεις τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές το 2012:
-Πρώτον, στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων. Η Ελλάδα καλείται να διορθώσει τις "αστοχίες" και να εκπληρώσει τους στόχους του 2ου προγράμματος διάσωσης μέσα από μέτρα που θα εστιάζουν στις δαπάνες (πρόκειται για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ που καλείται να παρουσιάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2013-2014). Ταυτόχρονα να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να εισπράξει 50 δισ. ευρώ από αυτές!

-Δεύτερον, στην εξασφάλιση της ροής των δανείων προς την πραγματική οικονομία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνά δάνεια. Οι δράσεις του 2012 για να μπει χρήμα στην αγορά περιλαμβάνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τον Σεπτέμβριο, καθώς και τη διανομή το επόμενο οκτάμηνο των 4 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να βάλει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυήσεων προς τους μικρομεσαίους με στόχο 160 εκατ. ευρώ το 2012 και επιπλέον 400 εκατ. το 2013.
-Τρίτον, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκυστούν επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Στην κατεύθυνση αυτή το μισθολογικό κόστος θα πρέπει να μειωθεί επιπλέον 15% το 2012-2014, λέει η Κομισιόν, φωτογραφίζοντας νέες μειώσεις μισθών. Πρόκειται για τον γνωστό στόχο που έχει τεθεί στο δεύτερο Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα. «Όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τα μέτρα για την ενθάρρυνση μιας ταχείας προσαρμογής του εργατικού κόστους για να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους θα πρέπει να αποβλέπουν, μαζί με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, στη μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας στην επιχειρηματική οικονομία (σ.σ. τον ιδιωτικό τομέα) κατά 15% κατά την περίοδο 2012-2014» τονίζει η έκθεση. Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει έως τον Ιούλιο του 2012 σε μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το θέμα των αμοιβών και των εισφορών, η οποία θα έχει μηδενικό κόστος στον προϋπολογισμό. Στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «είναι σκόπιμο να εκπονηθεί, έως τα τέλη Ιουλίου του 2012, χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης όσον αφορά το σύστημα καθορισμού των αμοιβών, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν μέτρα για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών που βαρύνουν το κόστος εργασίας κατά τρόπο που δεν έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό». 
Παράλληλα, η χώρα θα πρέπει να μειώσει σε 10 μέρες -από 20 σήμερα- τον χρόνο που απαιτείται για να διεκπεραιωθεί μια εξαγωγή, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται 10% από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις επενδύσεις μέσω και του fast track. Τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν για να πέσουν οι τιμές, ενώ πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας.Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ενεργειακός τομέας κυριαρχείται από λίγες επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγικότητα και εξακολουθούν να κατέχουν οιονεί μονοπωλιακή θέση στην αγορά. Για το 2012 η Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να δοθεί, όπως τονίζει, η ευκαιρία σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να εισέλθουν σε μια τεράστια νέα αγορά και θα διευρύνει τις δυνατότητες για μεγάλης κλίμακας μείωση των εξόδων χάρη στην αύξηση της αποτελεσματικότητας που αναμένεται να υπάρξει στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις.Ο διαχωρισμός της εκμετάλλευσης του συστήματος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας θα ενισχύσει τη διαφάνεια του τομέα και θα διευκολύνει τον ανταγωνισμό με την είσοδο νέων παικτών στις αγορές. Η παροχή τεχνικής συνδρομής θα διευκολύνει την αναμόρφωση των ελληνικών καθεστώτων προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: