24/4/12

Ύφεση 5% και άλμα της ανεργίας άνω του 19% προβλέπει Γ. Προβόπουλος...

Ζητά να μπουν κι άλλοι φόροι, να πέσουν κι άλλο οι μισθοί, και ... καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν τα Μνημονιακά Κόμματα!


Ύφεση στο 5% και ανεργία που θα υπερβεί το 19% προβλέπει για το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος δίνοντας στην δημοσιότητα την έκθεση αναθεώρησε (για μια ακόμη φορά) την εκτίμησή του για τη φετινή μείωση του ΑΕΠ, εκτιμώντας πλέον ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%. 
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,5%-10,3% σε πραγματικούς όρους. Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον επιχειρηματικό τομέα-δηλαδή στον ιδιωτικό (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους, -9,8% έως -11,1% σε πραγματικούς), ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,5% σε πραγματικούς. Αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5% και της μισθωτής απασχόλησης το 4,5%, υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί σημαντικά (για τρίτο κατά σειρά έτος) κατά 5,9%-6,8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 7,8%- 9,1% στον επιχειρηματικό τομέα.
Το 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και προφανώς θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές να μειωθούν κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας (κατά 3% περίπου στο Δημόσιο και σχεδόν κατά 9% στον επιχειρηματικό τομέα), με αποτέλεσμα το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μειωθεί περαιτέρω κατά 6%-6,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% περίπου στον επιχειρηματικό τομέα. Επισημαίνεται ότι, με βάση τους ανωτέρω ―προσωρινούς και κατά προσέγγιση― υπολογισμούς, η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012-2013 θα φθάσει το 11,9%-12,7% στο σύνολο της οικονομίας και το 15,3%-16,5% στον επιχειρηματικό τομέα. Στο Μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή τίθεται ως στόχος η μείωση κατά την τριετία 2012-2014 να φθάσει το 15%. Πάντως και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2010, διαμορφώθηκε κατά πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και παρόλα αυτά καμία "ανάπτυξη" δεν είδαμε στην Χώρα μας! Με βάση τα επίσημα στοιχεία λοιπόν, το 2010 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας διαμορφώθηκε στην μεν Ευρωπαϊκή ένωση των 27, στα 22,5 ευρώ και στην δε Ευρωζώνη στα 26,9 ευρώ. Τουναντίον στην Ελλάδα το μέσο κόστος εργασίας ανά ώρα απασχόλησης διαμορφώθηκε στα 17,5 ευρώ (!!!) πάντα για την οικονομική χρήση του 2010 και πάντα με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Με δυο λόγια διαμορφώθηκε κατά πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σε ... χαοτική απόσταση σε σχέση με το μέσο κόστος των υπολοίπων εταίρων μας στη ζώνη του ευρώ. Έτσι η ίδια η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία διαψεύδει κάθε επιχείρημα του κύριου Προβόπουλου, αποδεικνύοντας πως αν το μόνο κριτήριο ανάπτυξης ήταν η … μείωση των εσόδων των εργαζομένων, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα οικονομική υπερδύναμη στη Γηραιά Ήπειρο!
Η έκθεση εκτιμά ακόμη πως το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί εφέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ομιλία του προς τους μετόχους της Τράπεζας, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας άμεσα μέτρα που θα οδηγήσουν ταχύτερα σε "επανεκκίνηση" της αγοράς. Τέτοια μέτρα είναι πάντα κατά τον κύριο Προβόπουλο:
-η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ελάφρυνση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων,
-η αποκατάσταση του ανταγωνισμού στις αγορές,
-η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες, πέραν των εσόδων που μειώνουν το χρέος, δημιουργούν πρόσθετες επενδύσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται,
-η ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ,
-εξασφάλιση πόρων από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομής που έχουν διακοπεί.
Πρακτικά δηλαδή ο κύριος Προβόπουλος ζητά να στερηθούν κι άλλο οι εργαζόμενοι, και να μοιραστούν τα λεφτά στους Τραπεζίτες και τους Εργολάβους, για να έρθει η ...ανάπτυξη στην Χώρα!!! Το μόνο που δεν ζήτησε ο κύριος Προβόπουλος είναι η εφαρμογή του Σταχανοφικού  Μοντέλου των Κόκκινων Μεροκάματων, ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κάποια 24ώρα  χωρίς μεροκάματα για να σωθούν οι Μεγαλοεργολάβοι και οι Μεγαλοτραπεζίτες!  Και αυτό γιατί ίσως το μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο μυαλό του ο κ. Προβόπουλος (του οποίου ο μισθός θα θυμίσουμε πως είναι 30.000 ευρώ μηνιαίως) είναι ακόμη χειρότερο σε σύλληψη και φαντασία: είναι το μοντέλο της Μεσαιωνικής Γαλέρας. Και το τύμπανο που δίνει ρυθμό στους σκλάβους της Γαλέρας μαζί με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν οι μεγαλοεργολάβοι, το παίζει ο ίδιος!
Στην ομιλία του ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έθεσε για μια ακόμη φορά το εκβιαστικό δίλημμα:"Ευρώ ή Δραχμή"! Κατά τον κύριο Προβόπουλο αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η εφαρμογή του προγράμματος της Τρόικας, δηλαδή αν καταψηφιστούν τα κόμματα του Μνημονίου, τότε ελοχεύει ο μπαμπούλας της άτακτης χρεοκοπίας και η έξοδος από το ευρώ. «Το ιστορικό διακύβευμα παραμένει και είναι καίριο: Συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή άτακτη οπισθοδρόμηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος χαρακτηριστικά. Το μόνο που δεν είπε είναι ότι αυτός ψηφίζει... Παπαδήμο!


ΥΓ) επειδή το δεύτερο πράγμα που δεν είπε ο κύριος Προβόπουλος στην ομιλία του είναι πως με την πολιτική που πρεσβεύει, η ...γαλέρα θα βυθιστεί ούτως ή άλλως, μήπως τελικά ήρθε η ώρα για ανταρσία στο πλήρωμα της γαλέρας;  


Δεν υπάρχουν σχόλια: