20/3/12

Oι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής και ο "Ζωτικός τους Χώρος"!

Όταν οι εργάτες εξαθλιώνονται και μετατρέπονται σε δούλους "ψυχή τε και πνεύματι", τότε εύκολα γίνονται τραμπούκοι των εργοδοτών τους και μελανοχίτωνες !
Τέσσερις  τραυματίες, από τους οποίους ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός μέχρι στιγμής απολογισμός, από τις συμπλοκές που σημειώθηκαν σήμερα στις Σκουριές Χαλκιδικής, όταν μεταλλωρύχοι επιτέθηκαν σε κατοίκους και ακτιβιστές που αντιδρούν στην επέκταση των μεταλλείων Χρυσού.
 Τραυματίας από την επίθεση των μεταλλωρύχων!
Εδώ και μήνες η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»  προσπαθεί να ξεκινήσει εξορύξεις στη θέση «Σκουριές» του όρους Κάκκαβος που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Μεγάλη Παναγία, Ιερισσός και Στρατονίκη στη Χαλκιδική. Απέναντί της όμως έχει σύσσωμη την Τοπική Κοινωνία, Οικολογικές Οργανώσεις και Ακτιβιστές του Περιβάλλοντος. 
Οι μεταλλωρύχοι ...προελαύνουν συντεταγμένα!
Σήμερα 400 περίπου εργαζόμενοι της Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», λειτουργώντας πρακτικά ως "πέμπτη φάλαγγα" των εργοδοτών τους, εφόρμησαν συντεταγμένα στο βουνό και επιτέθηκαν στους Κατοίκους που έκλειναν από το πρωί το δρόμο προς το εργοτάξιο της Εταιρείας. Με την ανοχή της αστυνομίας, οι  μεταλλωρύχοι εκδίωξαν τους κατοίκους, που αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής της Γης τους, και κατέλαβαν αυτοί το βουνό! Ξήλωσαν το Φυλάκιο Αγώνα της Επιτροπής των Κατοίκων και προχώρησαν σε εργασίες στο Βουνό ώστε να καταστήσουν δυνατή την έναρξη των εξορύξεων που προωθεί η εταιρεία τους. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρουν πως θα φυλάνε βάρδιες ώστε να αποφευχθεί η ανακατάληψή του από τους Κατοίκους! 
Οι κάτοικοι με την σειρά τους αποχώρησαν από το βουνό σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης και κατέλαβαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ουρανουπόλεως στην Ιερισσό στο ύψος του κόμβου Γοματίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το «Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργιών χρυσού» που συνεδρίασε το απόγευμα στην Ιερισσό, καταδίκασε τα γεγονότα, στιγματίζοντας την τακτική της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάληψη του Δημαρχείου Αριστοτέλη.
 Η  Εταιρεία.
Η είδηση αυτή- μέσα στο γενικότερο κοινωνικοπολιτικό "πνεύμα" που κυριαρχεί στην Μνημονιακή Ελλάδα- αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα για τα νοήματα που στέλνει και τα συμπεράσματα στα οποία οδηγεί: και βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι μεταλλωρύχοι πληρώθηκαν, εκβιάστηκαν, απειλήθηκαν ή καθοδηγήθηκαν από τους εργοδότες τους. Ή και πιθανά να θεωρούν πως ότι είναι συμφέρον για την Εταιρεία τους, είναι συμφέρον και γι' αυτούς! Ή απλά να φοβούνται πως αν η Εταιρεία κλείσει, τότε και αυτοί θα οδηγηθούν στην ανεργία! Όποιο όμως και αν είναι το κίνητρό τους το συμπέρασμα είναι πως η αλλοτρίωσή τους  είναι πλέον τέτοια, που πολύ εύκολα από Εργάτες μετατρέπονται σε κοινούς Τραμπούκους των εργοδοτών τους! Βλέπουν στα βουνά της Χαλκιδικής τον "Ζωτικό τους Χώρο" (lebensraum)! Και ο μεγάλος φόβος για την Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης είναι ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι εξαθλιωμένοι υλικά, πνευματικά και ηθικά θα αναζητούν "Ζωτικούς Χώρους" για να επιβιώσουν! Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν και πόσοι θυμούνται που οδηγηθήκαμε ως Ανθρωπότητα την τελευταία φορά που κυριάρχησε η λογική του  "Ζωτικού Χώρου" (lebensraum);

Δεν υπάρχουν σχόλια: