31/3/12

Τι γίνονται οι Ανεμογεννήτριες όταν σκουριάζουν;

Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου "Kamaoa Wind Farm" στα νησιά της Χαβάης το 1987 είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από πολλούς κατοίκους και περιβαλλοντολόγους! Παρά τις μαχητικές τους κινητοποιήσεις και τις προσφυγές τους στα αρμόδια δικαστήρια όμως η εταιρία Apollo Energy Corp. κατόρθωσε τελικά να στίσει τις τριάντα επτά ανεμογεννήτριες Mitsubishi ονομαστικής ισχύος 250 kW καταλαμβάνοντας συνολικά 91 στρέμματα γης. Το αιολικό τερατούργημα τελικά έκλεισε στις 15 Αυγούστου του 2006, αφού η σύμβαση της εταιρίας τελείωσε. Στις αρχές του  2007, ένα νέο Αιολικό Πάρκο αποτελούμενο από 14 ανεμογεννήτριες General Electric κατασκευάστηκε  περίπου 1,5 μίλια (2,4 χλμ.) μακρύτερα από το παλιό αιολικό πάρκο Kamaoa. Οι παλιές ανεμογεννήτριες έχασκαν ως φαντάσματα στο τοπίο, σάπιζαν και σκούριαζαν όρθιες ως μνημεία της απόλυτης αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής. Με βάση τις δεσμεύσεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα συμφωνητικά της εταιρίας που το εκμεταλλευόταν με την Πολιτεία της Χαβάης  η απομάκρυνση των ανεμογεννητριών και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Το κόστος όμως είναι μεγάλο: ο υπεύθυνος της εταιρίας Steven Pace το υπολογίζει σε πάνω από 1 εκατ. δολάρια (1.000.000 $)! Ποιος μπορεί να καλύψει αυτό το κόστος; Η εταιρεία προσπάθησε αρχικά να μεταπουλήσει τις ανεμογεννήτριες: «Κοιτάξαμε την πώληση των ανεμογεννητριών, αλλά όλες μας οι προσπάθειες έπεσαν έξω, κυρίως επειδή ήταν ξεπερασμένες τεχνολογικά και όχι σε πολύ καλή κατάσταση πλέον» υποστήριξε ο Pace. Τώρα υπάρχει η σκέψη να πουληθούν ως παλιοσίδερα στην Κίνα- πράγμα που θα επιφέρει μόνο περίπου $ 300.000.  Η εταιρία σχεδιάζει στη συνέχεια να υπενοικιάσει τα 91 στρέμματα γης του αιολικού πάρκου σε κτηνοτρόφους της περιοχής. Αλλά και πάλι τα έσοδα θα είναι λίγα και το κόστος παραμένει υψηλό! Και παρόλο που οι ημέρες πλησιάζουν οι λεπτομέρειες της  επιχείρησης αποκαθήλωσης των ανεμογεννητριών και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί. Κάποιες φωνές από πλευράς των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα Αιολικά Πάρκα αρχίζουν να ψελλίζουν ότι το κόστος αυτό πρέπει να επιβαρύνει τελικά την πολιτεία και τους φορολογούμενους, καθώς φοβούνται ότι αν αυτές αναλάβουν εξ ολοκλήρου το κόστος τότε οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι αντιοικονομικές: "η καθαρή ενέργεια κοστίζει" υποστηρίζουν "και συνεπώς κάποιοι πρέπει να επωμιστούν αυτό το κόστος!" 
Γενικά οι επιχειρηματίες της Πράσινης Ανάπτυξης έχουν μια μεγάλη ευκολία να μιλούν για το κόστος των επενδύσεων τους! Για τα κέρδη τους όμως σιωπούν πολύ εύκολα! Κι αυτό γιατί η γενική παγκόσμια πολιτική της αυτοαποκαλούμενης "Πράσινης Ανάπτυξης" είναι: "Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται - το Κόστος κοινωνικοποιείται!"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ τελευταία ένα κυνήγι μαγισσών στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης και μια σύγχυση μεταξύ καπιταλισμού και νέων τεχνολογιών που φτάνει τα όρια του συντηρητισμού. Αναμφισβήτητα το κεφάλαιο, οι εργολάβοι, οι εταιρείες θα κοιτάξουν το κέρδος, είτε καίνε κάρβουνο είτε εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες, είτε πουλάν στραγάλια. Θα συμφωνήσω, επίσης ότι η Ελλάδα έχει πολλές ευαίσθητες περιοχές όπου απαιτείται μεγάλη προσοχή στην χρήση των ΑΠΕ και το κράτος επιδεικνύει αριστεία προχειρότητας και αντι-οικολογικής συνείδησης.
Παρόλα αυτά η χρήση των ΑΠΕ όχι μόνο είναι μονόδρομος, αλλά και η μόνη ελπίδα για να αφήσει η γενιά μας έστω και κάτι ως παρακαταθήκη. Απορώ πως διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι μιλάνε για τις ΑΠΕ λες και γεννιούνται από το μηδέν. Για να ανεβάσει το άρθρο του ο οικολόγος χρειάζεται ενέργεια. Ως τώρα στην Ελλάδα καίγαμε λιγνίτη και πετρέλαιο, διαλύοντας ολόκληρους νομούς και ποτάμια, καταδικάζοντας ΚΑΘΕ επόμενη γενιά σε στείρα γη, μολυσμένο περιβάλλον, άδεια ποτάμια, γκρίζες πόλεις…και ο κατάλογος είναι μακρύς. Αντί λοιπόν να βλέπουν τις ΑΠΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ, θεωρούν κάποιοι ότι ήρθε ο αντίχριστος ντυμένος ανεμογεννήτρια. Αναρωτιέμαι αν έστω και ένας από αυτούς που με τόση ευκολία μιλάνε για την απίστευτη οικολογική καταστροφή των ανεμογεννητριών, για τα πουλιά που πεθαίνουν, για την απόσυρση τους μετά από 40 χρόνια, έχει διαβάσει έστω και ένα σοβαρό επιστημονικό άρθρο.
Ναι να τονίσουμε την προχειρότητα, ναι να πούμε και τα αρνητικά (πάντα όμως συγκρητικά), ναι να πιέσουμε να μην αγγιχτούν οι Natura. Όμως, στην Ελλάδα του 2012, νομίζουμε ότι ο λιγνήτης δεν τελειώνει και προτιμάμε να κρίνουμε με καφενειακού τύπου άρθρα τον μόνο τρόπο που έχουμε για να παράγουμε καθαρή ενέργεια. Δεν είναι μόνο ότι γινόμαστε ο τραγέλαφος της επιστημονικής κοινότητας, το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας-της αλήθειας και του μέλλοντος που αφήνουμε στις επόμενες γενειές.

archaeopteryx είπε...

άργησα να σε δω 5.15 αιολικέ παπαγάλε, ψευτοοικολόγε της συμφοράς, 100.000 αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο μικρί λιγνιτική μονάδα των 150.

100.000 αιολικά είναι άχρηστα εάν θες να λειτουργήσεις ένα ασανσέρ.

100.000 αιολικά δεν φτάνουν ούτε για την κατασκευή μια μπίλιας ρουλεμάν.

ΑΕΡΙΟ σε έχουν βάλει να πουλάς, και είναι φτηνότερο να καις 100% αέριο παρά 80% αέριο και 20% αιολικά

Να τελειώσεις πρώτα τον γυμνάσιο πριν να έχεις άποψη.