31/3/12

Μάχη στην Σιέρα Νεβάδα κατά των Αιολικών!

Οι τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις των ΗΠΑ κατά των αιολικών πάρκων!
Οι ανεμογεννήτριες απειλούν τους Κόνδορες!

Στα  ανεμοδαρμένα βουνά της Σιέρα Νεβάδα, βόρεια του Λος Άντζελες, τρεις από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις των ΗΠΑ, οι Sierra ClubCenter for Biological Diversity και Defenders of Wildlifeμάχονται ενάντια σε ένα μεγάλο έργο αιολικής ενέργειας, θέλοντας να προστατέψουν ένα μοναδικό βιότοπο, το φαράγγι Jawbone όπου φωλιάζουν οι απειλούμενοι με εξαφάνιση Κόνδορες της Καλιφόρνιας καθώς και οι αυστηρά προστατευόμενοι αμερικάνικοι χρυσαετοί.
"Η περιοχή που προβλέπεται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο είναι ένας ιστορικός βιότοπος για τον κόνδορα της Καλιφόρνιας!" καταγγέλλει η εκπρόσωπος του Sierra ClubJoan Taylor ανατρέποντας  πλήρως την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παρουσίασε η εταιρία κατασκευής του έργου. "Η έκθεση αναφέρει ότι τα πουλιά δεν φωλιάζουν εκεί, αλλά εμείς ξέρουμε ότι  το κάνουν! Και το ξέρουμε επειδή έχουν κολάρα και τα παρακολουθούμε."
Το φαραωνικών διαστάσεων έργο με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, που ονομάζεται Jawbone λόγω του ομώνυμου φαραγγιού στο οποίο χωροθετείται, σχεδιάζεται να καταστρέψει ολόκληρο το νότιο τμήμα της Σιέρα Νεβάδα, μια περιοχή με συνεχείς ανέμους κατευθυνόμενους από το δροσερό Ειρηνικό Ωκεανό προς την ξηρή έρημο Mojave. Όμως, ο προτεινόμενος χώρος τοποθέτησης της τεράστιας σειράς από τις 116 ανεμογεννήτριες με τις γιγαντιαίες λεπίδες/πτερύγια είναι επίσης κοντά τόσο στις περιοχές φωλιάσματος των λιγοστών πλέον Κόνδορων της Καλιφόρνιας αλλά και σε μια σημαντική οδό μετανάστευσης πουλιών!
Η περιοχή είναι μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, περιοχή στην Καλιφόρνια ως αναφορά το αιολικό της δυναμικό. Γι αυτό και λόγω των άριστων συνθηκών που εμφανίζει, αποτελεί  και διεθνή προορισμό για αιωροπτεριστές! Γι αυτό και επιλέχθηκε από τις πρώτες στην Καλιφόρνια για την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών! Οι κόνδορες όμως χρησιμοποιούν τους ίδιους ανέμους για να πετάξουν! Και μόνον χάρη σε αυτούς τους ανέμους μπορούν κι επιβιώνουν! Γι αυτό και η περιοχή θεωρείται και σημαντική για την επιβίωσή τους!

"Χάρη στα μέτρα προστασίας των τελευταίων δεκαετιών ο  πληθυσμός του κόνδορα κατόρθωσε και ανακάμπτει αλλά με αργούς ρυθμούς! Αν τα σχέδια για το αιολικό πάρκο προχωρήσουν, αυτό σίγουρα θα προκαλέσει μια απότομη πτώση του αριθμού τους ", δηλώνει η Taylor. "Η αξιολόγηση των κινδύνων του έργου ήταν απλά εντελώς ανεπαρκής."
Οι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες και οι γραφειοκράτες προωθούν τα σχέδια για το αιολικό πάρκο, υποστηρίζοντας ότι αυτό δήθεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επεκτείνει την τοπική οικονομία, ενώ, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές ομάδες και τους ακτιβιστές της άγριας φύσης, αυτό που αποκρύπτουν ή τουλάχιστον δεν λαμβάνουν υπόψη και αγνοούν πλήρως είναι οι συνέπειες για τα προστατευόμενα πουλιά, την άγρια ζωή και τα σπάνια φυτά της περιοχής.
Ο Κομητειακός Επόπτης Zack Scrivner, από τους υποστηρικτές του έργου για παράδειγμα, έδωσε πρόσφατα μια ομιλία υποστηρίζοντας ότι χάρη σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι το Jawbone θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια θα εισρεύσουν στην Κομητεία. Βέβαια οι υποστηρικτές του έργου αποφεύγουν να πουν πως οι θέσεις εργασίας είναι προσωρινές και αφορούν την φάση κατασκευής του και μόνο.
"Υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για έργα όπως αυτό, αλλά υπάρχουν και χρονικές προθεσμίες, προκειμένου τα έργα αυτά να πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση", δήλωσε ο δικηγόρος του Sierra Club, Matthew Vespa. "Πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν ενέργεια μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι αυτά τα στενά χρονοδιαγράμματα  συνέβαλαν στην βιασύνη έγκρισης αυτών των σχεδίων και αγνοήθηκαν εντελώς οι κίνδυνοι που φέρνουν όπως πχ. το πώς θα επηρεάσουν τα προστατευόμενα είδη πουλιών." 
Στην Καλιφόρνια η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι προϋποθέτει ότι μέχρι το 2017 οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να κάνουν χρήση καθαρών πηγών ενέργειας για το 20% των συνολικών πωλήσεών τους σε ηλεκτρικό. Σύμφωνα με μια 25-χρόνια συμφωνία μεταξύ της Pacific Gas & Electric και τους επενδυτές-εργολάβους του σχεδίου Jawbone, οι ανεμογεννήτριες στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα θα πρέπει να στρέφονται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. 
Μόνο 170 άτομα Κόνδορα της Καλιφόρνιας πλέον επιβιώνουν και τώρα απειλούνται από τις ανεμογεννήτριες!

Οι περιβαλλοντικές ομάδες παρόλο που  ρητά δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως έναν τρόπο για να αποφευχθεί η χρήση άλλων πιο βλαβερών πηγών ενέργειας είναι κατηγορηματικά αντίθετες  στο προκλητικό σχέδιο Jawbone: "είμαστε συλλογικά αντίθετοι με το συγκεκριμένο έργο αιολικής ενέργειας, λόγω του ότι κατά απαράδεκτο τρόπο οριοθετείται μέσα σε ένα μοναδικό βιότοπο με σημαντικές μεταναστευτικές διαδρομές για πολλά είδη πουλιών και ταυτόχρονα απειλεί την επιβίωση σπάνιων και προστατευόμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένου του μαγευτικού χρυσαετού και του απειλούμενου κόνδορα της Καλιφόρνιας", δηλώνουν σε κοινή τους καταγγελία οι οργανώσεις Sierra Club, Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλότητα (Center for Biological Diversity) και οι Υπερασπιστές της Άγριας Ζωής (Defenders of Wildlife). 
Οι τρεις οργανώσεις με τα εκατομμύρια μέλη στις ΗΠΑ, δεν στέκονται μόνο στις γραπτές καταγγελίες! Θεωρώντας προκλητική την έγκριση που δόθηκε από το τοπικό συμβούλιο των εποπτικών αρχών και το τμήμα σχεδιασμού της κομητείας του σε δύο συνορεύουσες συστοιχίες αιολικών πάρκων στο φαράγγι Jawbone, προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια της Καλιφόρνιας αιτούμενοι την προσωρινή παύση κάθε εργασίας. 
Χρυσαετοί.
Η προσφυγή περιλαμβάνει τις αρχές της Κομητείας Kern, τις εταιρίες Jawbone Energy και North Sky River Energy καθώς και μια ομάδα από άτομα που φαίνεται να έχουν οικονομικό συμφέρον για το σχέδιο, όπως πχ τοπικοί εργολάβοι, μηχανοδηγοί και κατασκευαστές. Η καταγγελία που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Kern County επιδιώκει την έκδοση μιας περιοριστικής εντολής που θα διατάζει το τοπικό συμβούλιο των εποπτικών αρχών να ακυρώσουν την έγκρισή τους για το έργο. Στην αίτηση τους οι τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αμερικής τονίζουν την πιθανότητα ανεπανόρθωτων καταστροφών στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, στα σπάνια φυτά της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του κάκτου Bakersfield, και κυρίως στα προστατευόμενα είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή. 
Ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos) είναι ένα από τα πιο ισχυρά αρπακτικά στον κόσμο! Το είδος έχει σημειώσει σημαντική κάμψη κυρίως λόγω της υποβάθμιση των οικοτόπων του, και ένα άλλο αιολικό πάρκο κοντά στο φαράγγι Jawbone έχει προκαλέσει υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των αυστηρά προστατευόμενων αυτών αρπακτικών πουλιών. 
Ο Κόνδορας της  Καλιφόρνια (Gymnogyps californianus) έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από οποιοδήποτε άλλο πουλί στη Βόρεια Αμερική. Ενώ ήταν πολύ διαδεδομένο είδος στη Βόρεια Αμερική στις αρχές της Πλειστόκαινου εποχής, έφτασε στο χείλος της πλήρους εξαφάνισης με τον πληθυσμό του να έχει συρρικνωθεί σε μόλις 22 πουλιά, όταν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης Condor ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τότε, λόγω της εντατικής εκστρατείας για την προστασία του και χάρη τόσο στην αυστηρή νομοθεσία αλλά και σε ειδικά προγράμματα επανένταξης της Υπηρεσία Άγριας Φύσης των ΗΠΑ, ο πληθυσμός του κόνδορα ανέκαμψε, έστω και αργά, με έναν πληθυσμό περίπου 170 πουλιά σήμερα.
 Gymnogyps californianus.
Δυστυχώς για τα σπανιότατα αυτά πουλιά, τα  βουνά Tehachapi, περιοχή όπου πετάνε για να βρουν την τροφή τους και φωλιάζουν για να αναπαραχθούν είναι επίσης και μια από τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας για την  ενεργειακή πολιτική της χώρας, με συνολικά 49 αιολικά πάρκα ήδη να λειτουργούν. Η περιοχή είναι περίπου 200 μίλια βόρεια του Λος Άντζελες, και νότια του Εθνικού  Δρυμού Sequoiah. Πίσω από το επίμαχο σχέδιο είναι ένα συνονθύλευμα από ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις γης που ελέγχονται από το Γραφείο του Κομητειακού Διαχειριστή της γης.  Το μεγαλύτερο μέρος του έργου ελέγχεται από τη North Sky River Landholdings, θυγατρική της NextEra Energy, από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στην Καλιφόρνια με περίπου 100 αιολικά πάρκα στην πολιτεία. Ένα μικρότερο ποσοστό της επένδυσης κατέχεται από ντόπιους μικροεπενδυτές που κατονομάζονται ένας προς έναν στην δικαστική αγωγή, και εκπροσωπούνται από τον Philip Rudnick, του οποίου ο γιος Daniel είναι ένας δικηγόρος ασχολούμενος κυρίως με κτηματομεσιτικά θέματα στην περιοχή και ταυτόχρονα ανέλαβε και αρχηγός του έργου. Σε μια σύντομη συνέντευξη του, ο  Daniel Rudnick δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη : "Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε εμπλακεί ενεργά με τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις για να επιτευχθεί μια επίλυση των σχετικών προβλημάτων που θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις στα πουλιά και τις νυχτερίδες."  
    
Ένα από τα ήδη υπάρχοντα αιολικά πάρκα στα βουνά Tehachapi της Κομητείας Kern. 

Σε μια περιοχή μεγάλων και πλούσιων αγροτικών οικογενειών με πολλές διασυνδέσεις, τα ζητήματα που διακυβεύονται με αφορμή την υπόθεση αυτή είναι αρκετά, πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα, και αυτό έγινε σαφές όταν ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση αρχικά ζήτησε την εξαίρεσή του από την εκδίκαση λίγο μετά που του είχε ανατεθεί. "Με βάση την στενή σχέση της οικογένειάς μου με την οικογένεια του ενός από τα άτομα που κατονομάζεται ως έχων έννομο αλλά και έμπρακτο συμφέρον στην υπόθεση πιστεύω πέρα από κάθε αμφιβολία πως πρέπει να αυτοεξαιρεθώ από την εκδίκαση της υπόθεσης", υποστήριξε ο δικαστής Kenneth Twisselman II. 
Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη και την περιγραφή του έργου, το τμήμα σχεδιασμού της Κομητείας Kern πρότεινε μια άγονη ζώνη ερήμου, άδεια εντελώς απ' οτιδήποτε εκτός από μερικές αγελάδες που ανήκουν στους τοπικούς κτηνοτρόφους και βόσκουν ελεύθερα. Η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτές οι αγελάδες είναι τόσο λίγες που δεν έχει καμία αξία το αν θα επηρεαστούν ή όχι από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων! Από την άλλη πλευρά, με την εγκατάσταση των 116 ανεμογεννητριών- 125 μέτρων ύψους η καθεμία- θα παράγονται 325 μεγαβάτ  ενέργειας, περίπου το μισό της δυναμικότητας ενός τυπικού με βάση την καύση άνθρακα σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.      
Όμως, η καταγγελία από τους περιβαλλοντολόγους λέει μια διαφορετική ιστορία, όπου οι προγραμματιστές του έργου μαζί με τους τοπικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης υποβάθμισαν σημαντικά τη βλάβη που θα προκληθεί από το αιολικό πάρκο, και επέσπευσαν την τελική έγκριση και τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου και περιόρισαν αισθητά και δραματικά την ευκαιρία σε οποιοδήποτε να υποβάλει τις παρατηρήσεις του.      
Η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συντάχθηκε από τους αναδόχους, και εγκρίθηκε από την πολιτεία "παραπληροφορεί τον αναγνώστη με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η συνολική οικολογική σημασία της περιοχής είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με την σημασία της ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας στον ενεργειακό σχεδιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες"! 
  
Βουνά Tehachapi.
   
Το ίδιο το Τμήμα της πολιτείας της Καλιφόρνιας για την Προστασία της Φύση και της Άγριας Ζωής καταρρίπτει  αυτήν την περιβαλλοντική μελέτη: "Ο έλεγχος των στοιχείων πεδίου  και των αρχείων του Τμήματός μας για την περιοχή δείχνει πως αυτή είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος βιότοπος, που είναι ιστορικά συνδεδεμένος με την επιβίωση του κόνδορα και με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε αυτήν θέτεται σε άμεσο κίνδυνο η επιβίωση του είδους" σημειώνει σε αναφορά του το τμήμα. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις από τους προγραμματιστές και τους τοπικούς αξιωματούχους υπέρμαχους του έργου, η υπηρεσία της Πολιτείας κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το έργο είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τα πτηνά σε σχέση με άλλα αιολικά πάρκα στην περιοχή. 
Το πλήθος των "σφαλμάτων" που εμφανίζει η περιβαλλοντική μελέτη του έργου και καταγράφουν οι δικηγόροι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που χειρίζονται την υπόθεση περιλαμβάνουν την έλλειψη μελετών σχετικά με τον θάνατο πουλιών από τις ανεμογεννήτριες, και τη χρήση γενικών παρατηρήσεων και άλλων μελέτων που διεξήχθησαν σε άλλες περιοχές που  μικρή σχέση  μόνο έχουν με το φαράγγι Jawbone.  Επιπλέον, οι δικηγόροι των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων επισημαίνουν στην καταγγελία τους προς τις δικαστικές αρχές, ότι όπως εξάλλου και οι υπεύθυνοι του έργου αναγκάστηκαν τελικά να παραδεχτούν- ο τρόπος χωροθέτησης των ανεμογεννητριών μπορεί να επιφέρει  έντονες αλλαγές στη ροή των ατμοσφαιρικών ρευμάτων του αέρα δημιουργώντας το πολύ επίφοβο "Funnel effect"(φαινόμενο της χοάνης)! Ένα πρώτο αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου θα είναι τα σμήνη των αποδημητικών πτηνών να πετούν σε χαμηλότερο υψόμετρο. Σε συνδυασμό με μια σειρά από ανεμογεννήτριες, αυτό μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική σφαγή των πτηνών.  


Οι σπάνιοι κάκτοι Bakersfield (Opuntia basilaris var. treleasei).
    
Η ζημιά δεν περιορίζεται στα πουλιά, αλλά επεκτείνεται και στην σπάνια χλωρίδα που ευδοκιμεί  στο φαράγγι και το νερό που τρέχει στην πορεία του. Η καταγγελία προς τις δικαστικές αρχές αναφέρει ότι η περιβαλλοντική έκθεση που αφορά το έργο δεν αποκαλύπτει τις συνέπειες της κίνησης των βαρέων οχημάτων που  επανειλημμένα θα περνούν  από το ρυάκι Cottonwood Creek. Το ρυάκι που ρέει όλο το χρόνο- αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού βιότοπου της σχετικά άνυδρης περιοχής και η δίοδος βαρέων οχημάτων αλλά και η διάνοιξη δρόμων προς τις ανεμογεννήτριες θα οδηγήσουν στην καταστροφή του! 
Εκτός από την βαθιά ανεπαρκή εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, υποστηρίζουν στη καταγγελία τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι αξιωματούχοι της Kern County  ανέπτυξαν ένα έωλο επιχείρημα και προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα εμποδίσει την τουριστική ανάπτυξη και το κυνήγι στην περιοχή, πράγμα που θα συμβάλει στην προστασία της περιοχής και της άγριας ζωής.  "Απλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει την υπόθεση της κομητείας ότι χωρίς το έργο, αυτή  η καθαρά αγροτική περιοχή με σχεδόν καμία υποδομή θα υποβληθεί σε πρωτοφανή ανάπτυξη," καταγράφει η καταγγελία.  Και παρόλο που όντως η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων εμποδίζει άλλες όχλουσες ανθρώπινες δραστηρίοτητες, όπως πχ η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη,  αντιθέτως η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με τα συνοδά τους έργα και κυρίως με τους δρόμους πρόσβασης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή. Εξάλλου στις ΗΠΑ υπάρχει ειδική νομοθεσία, γνωστή ως Roadless Rule ("εκτάσεις ελεύθερες από δρόμους ") που καλύπτει την προστασία της άγριας φύσης από οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση.  
    
Μια  από τις ... πολλές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα βουνά Tehachapi.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που τονίζουν οι περιβαλλοντικές ομάδες είναι ότι η περιβαλλοντική ζημία θα μπορούσε να είχε μειωθεί σημαντικά με μερικά απλά μέτρα, όπως η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών εκτός των κορυφογραμμών και εκτός των ευαίσθητων βιολογικά περιοχών, η χρήση ανεμογεννητριών με μικρότερο ύψος, η αποκατάσταση και ο αποκλεισμός των δρόμων πρόσβασης προς τα αιολικά πάρκα, η πλήρης υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς του ηλεκτρισμού και ταυτόχρονα η φορολόγηση των κερδών της επένδυσης με στόχο την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και της άγριας ζωής. Μια καλή ιδέα θα ήταν τα έξοδα για την προστασία του Κόνδορα της Καλιφόρνιας να καλύπτονται  από τις εταιρίες που χρησιμοποιούν τους βιότοπούς του για τις "πράσινες" επενδύσεις τους!    "Η κομητεία, οι εταιρίες και οι υπεύθυνοι του έργου αδικαιολόγητα αρνήθηκαν να εξετάσουν καμία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις", καταλήγει η καταγγελία των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η υπόθεση έχει ανατεθεί πλέον σε άλλον δικαστή, τον William Palmer, του οποίου η πλέον πρόσφατη δράση ήταν να ζητήσει αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας που είχε αρχικά οριστεί για τις 15 Μαρτίου έως ότου ενημερωθεί και ο ίδιος καλύτερα αλλά και να δοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη περισσότερος χρόνος για να διαπραγματευτούν. Η όλη ιστορία αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς οι μεγαλύτερες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις των ΗΠΑ, μέχρι τώρα θεωρούνταν υπέρμαχες της αυτοαποκαλούμενης Πράσινης Ανάπτυξης και για το μόνο που δεν μπορούν να κατηγορηθούν είναι ότι εξυπηρετούν συμφέροντα των εταιρειών πετρελαίου! Αυτό εξάλλου είναι και το βασικό επιχείρημα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εναντίον των επικριτών τους!

ΥΓ) κάποτε πριν από χρόνια όταν ξεκινάγαμε την προσπάθεια για την Προστασία των Παρθένων Βουνών μας από την  λαίλαπα της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης μπορεί όντως πολύ εύκολα κάποιοι να μας χαρακτήριζαν "Γραφικούς"! Τώρα όμως που τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής επέλασης είναι πλέον απτά (δυστυχώς) στα βουνά όλης της Γης και όχι μόνο της Ναυπακτίας, το κίνημα των "Γραφικών" παύει να είναι υπόθεση απλά κάποιων λίγων ευαισθητοποιημένων και αποκτά κινηματικό και οργανωμένο χαρακτήρα παγκόσμια! Και μπορεί για τα βουνά της Ναυπακτίας να είναι πια αργά για να σωθούν- ας συνδράμουμε όλοι όμως ώστε η καταστροφή αυτή να μην γενικευτεί! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: