23/3/12

Η φούσκα των Φωτοβολταϊκών έσκασε!


Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών της Γερμανίας, η  Solarhybrid AG, κήρυξε πτώχευση! 
Είναι η τρίτη μεγάλη εταιρεία που κλείνει μέσα σε διάστημα  λίγων μηνών! Είχαν προηγηθεί η Solon SE και η Solar Millennium AG! Και δεν είναι οι μόνες: και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η μία μετά την άλλη οι εταιρείες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, κηρύσσουν πτώχευση και κλείνουν! Στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες μόνο έκλεισαν οι κολοσσοί του τομέα Solyndra LLC και Evergreen Solar Α.Ε.
Όπως τονίζει το Reuters: "Οι εταιρείες φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί σκληρά από ένα τοξικό μείγμα υπερπροσφοράς, πτώσης των τιμών, ανταγωνισμό με ασιατικές εταιρείες χαμηλού κόστους και πτώση των κρατικών επιδοτήσεων από τις οποίες η βιομηχανία εξακολουθεί να εξαρτάται."
Και ο Klaus-Dieter Maubach, πρόεδρος του Τομέα Τεχνολογίας του ενεργειακού γίγαντα Eon, φέρεται να έχει δηλώσει στο Bloomberg: "Λόγω του ανταγωνισμού από την Κίνα, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία θα εξαφανιστεί εντελώς μέσα σε 5 χρόνια . Ούτε ένας εργαζόμενος δεν θα εργάζεται για γερμανική εταιρεία φωτοβολταϊκών, γιατί μέχρι τότε όλες θα έχουν πτωχεύσει." 
Η λύση απέναντι σε αυτό το καταστροφικό για την Γερμανική Βιομηχανία σενάριο όμως είναι κοντά και έχει ένα όνομα: "Σχέδιο Ήλιος"! Το φαραωνικό αυτό σχέδιο σκοπεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο Πάρκο Φωτοβολταϊκών, το οποίο θα παράγει ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα για λογαριασμό της Γερμανίας, το οποίο όμως θα καταναλώνεται στην ίδια την Ελλάδα! Η Γερμανία εξάλλου δεν έχει ακόμη σκοπό να εγκαταλείψει την παραγωγή φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος από το βρώμικο μεν αλλά φτηνό δε ...κάρβουνο! Πόσο μάλλον μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που η φτηνή ενέργεια θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση  για την μείωση του κόστους παραγωγής! 
Όσο για την Ελλάδα, αυτή είναι ούτως ή άλλως Χρεοκοπημένη: δεν έχει να χάσει τίποτε αν το εμπορικό της ισοζύγιο επιβαρυνθεί κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμη λόγω εισαγωγών φωτοβολταϊκών πάνελ από την Γερμανία


1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ήταν ζήτημα χρόνου να σκάσει...