14/2/12

Όχι στους Ολυμπιακούς λέει η Ιταλία!


Το "πάθημα" της Ελλάδας με τους Ολυμπιακούς του 2004 έγινε μάθημα!
Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι «απέσυρε» την υποψηφιότητα της Ρώμης για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2020, όπως μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση Tg5.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, η ιταλική πρωτεύουσα δεν πρόκειται να καταθέσει επίσημη αίτηση για την διοργάνωση των Αγώνων. Η σχετική διορία όπως έχει ανακοινωθεί λήγει αύριο.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η απόφαση επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση αλλά και από την αρνητική εξέλιξη της σχέσης κόστους-εσόδων στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.
Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος, σύμφωνα με την επιτροπή διεκδίκησης «Ρώμη 2020», ήταν της τάξης των 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Μάριο Μόντι πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του στην επιτροπή αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι σε μια τέτοια φάση ύφεσης, η χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό την πολυτέλεια να μπει στην διαδικασία να διεκδικήσει την διοργάνωση της Ολυμπιάδας», αναφέρει η εφημερίδα Corriere Della Sera.
Να σημειώσουμε ότι λίγο καιρό πριν η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro δημοσιοποίησε στοιχεία με τα οποία  η συμμετοχή στη διόγκωση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εκτιμήθηκε σε ποσοστό 2-3%. Μάλιστα, η εφημερίδα είχε επικαλεστεί και δήλωση του επικεφαλή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, που υποστήριζε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπαιξαν το ρόλο τους, το 2-3% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας οφείλεται στους Αγώνες».

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News» έκθεση του ίδιου του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, απεκάλυψε ότι το έλλειμα του ελληνικού δημοσίου από τα έργα για τους Ολυμπιακούς αγώνες ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ο τότε υφυπουργός οικονομικών, Πέτρος Δούκας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, είχε διατάξει έρευνα, ώστε να ανακαλύψει τα πραγματικά χρέη του Δημοσίου. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν  δεν δημοσιοποιήθηκαν, όμως, ποτέ. Η έρευνα ανάφερε, πάντως, πως το κόστος των Αγώνων είχε υπολογίστεί αρχικά στα 7,7 δισ. ευρώ και τελικά έφτασε στα 13.5 δισ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, βρέθηκαν τεράστιες οικονομικές αποκλίσεις σε πολλά Ολυμπιακά έργα. Για παράδειγμα, το Ολυμπιακό Στάδιο κόστισε 12.771% παραπάνω από όσα δηλώθηκαν επίσημα. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν 3.100.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος άγγιξε τα 399.000.000 ευρώ! Το Παναθηναϊκό στάδιο παρουσίασε αντίστοιχη απόκλιση ύψους 3.733%. Στη σχετική μελέτη αναφέρεται πως το Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης είχε 6.073% παραπάνω πραγματικά έξοδα, 4.009% το Ολυμπιακό Στάδιο Πάτρας και 1.029% το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γουδίου. Φυσικά, το δημόσιο έχει χρεωθεί το πραγματικό κόστος όλων των παραπάνω και όχι αυτά που δηλώθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: