25/2/12

Μάχη στην Αγγλία εναντίον της καταστρεπτικής επέλασης των Αιολικών Πάρκων!


Η National Trust είναι μια εθελοντική οργάνωση ανάλογη με την "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού", που δραστηριοποιείται  στην Αγγλία, στην Ουαλία και στην Β. Ιρλανδία. Στην Σκωτία δραστηριοποιείται ανεξάρτητη αλλά στενά συνεργαζόμενη οργάνωση  η "National Trust for Scotland". Συνολικά όλες οι επαρχιακές επιτροπές της Οργάνωσης διαθέτουν πολύ περισσότερα μέλη από όλα τα Αγγλικά κόμματα μαζί, πράγμα δίνει στην Οργάνωση σημαντική πολιτική δύναμη. Ο σκοπός της National Trust σύμφωνα με τις καταστατικές της αρχές είναι η "διατήρηση και προστασία των ακτών, της υπαίθρου και των κτιρίων" στην χώρα τους, και  ταυτόχρονα στοχεύει στο να "ενθαρρύνει εκατομμύρια κόσμου να απολαύσουν την εθνική τους κληρονομιά". 
Επί χρόνια η National Trust ήταν υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ και των αιολικών πάρκων.  Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της, Sir Simon Jenkins προειδοποίησε ότι τα αιολικά είναι "η λιγότερο αποτελεσματική μορφή πράσινης ενέργειας και το Βρετανικό τοπίο κινδυνεύει να καταστραφεί από αυτές".
Η National Trust δεν εμφανίζεται πλέον μόνο "βαθιά δύσπιστη" για τα οφέλη των ΑΠΕ και με "έντονο σκεπτικισμό" ειδικά έναντι της αιολικής ενέργειας, αλλά ξεκίνησε πλέον και αγώνα εναντίον της «δημόσιας απειλής» από τις  ανεμογεννήτριες  καθώς θεωρεί ότι καταστρέφουν το αγγλικό τοπίο. Στην συνέντευξή του μάλιστα  ο πρόεδρος της Οργάνωσης δήλωσε με έμφαση πως "δεν περνάει εβδομάδα χωρίς η Οργάνωση  να χρειάζεται να καταπολεμήσει σχέδια για αιολικά πάρκα που απειλούν τα περισσότερα από 700 χιλιόμετρα ακτογραμμής, 28.500 στρέμματα της υπαίθρου και περισσότερα από 500 ακίνητα".
"Κάνουμε ως χώρα μαζικές εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά τα αιολικά πάρκα είναι πιθανώς η λιγότερο αποδοτική από αυτές και ταυτόχρονα καταστρέφουν τα πάντα στην ύπαιθρο! Και η Οργάνωση μας έχει ως κύριο στόχο την διατήρηση της υπαίθρου, οπότε αναγκαστικά ερχόμαστε σε σύγκρουση με όσους προωθούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων", δήλωσε ο Sir Simon. 
Λίγο καιρό πριν η National Trust, η οποία έχει τώρα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια μέλη, πολέμησε και ακύρωσε τα σχέδια για ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπη στην Ουαλία! Και η National Trust for Scotland έχει ταχθεί εναντίον στις  ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται να τοποθετηθούν πάνω στους λόφους της Σκωτίας και δίνει αγώνα εναντίον τους.
Η RenewableUK, το κύριο λόμπι της βιομηχανίας της  αιολικής ενέργειας, πιέζει την Βρετανική Κυβέρνηση για την εγκατάσταση 10.000 ανεμογεννητριών στην ξηρά και τουλάχιστον 4.300 υπεράκτιων, μέχρι το 2020.

Ωστόσο, ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο καταστρέφουν το τοπίο και είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τις άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και βασίζονται σε "ανορθόδοξες" και τελικά ζημιογόνες  οικονομικές πολιτικές για την ανάπτυξή τους. Ανάλυση της Αγγλικής Κυβέρνησης δείχνει ότι οι 15 μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με τα Αιολικά Πάρκα θα λάβουν σχεδόν £ 850 εκατ. σε επιδοτήσεις, χρήματα που προστίθενται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών. Το ίδιο το  Renewable Energy Foundation (REF) αναμένει ότι η συνολική επιδότηση που θα καταβληθεί από τους καταναλωτές για την ανάπτυξη και την λειτουργία των  αιολικών πάρκων έως το 2030 θα ανέλθει στο τρομακτικό ποσό των  £ 130 000 000 000 (!!!). Τα λεφτά είναι πολλά, και γι΄ αυτό και τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι  καταστρεπτικά και για την ίδια την οικονομία! Πόσο μάλλον για το Περιβάλλον!



Πηγή: "The Telegraph"

Δεν υπάρχουν σχόλια: