18/1/12

Σε κίνδυνο τα «άγρια» άλογα του Πεταλά!

Τα άγρια άλογα του Πεταλά αν και αποτελούν τη μεγαλύτερη αγέλη της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Τα άγρια άλογα που βρίσκονται στην  περιοχή της Λεπενούς, στο βουνό Πεταλάς ή Θύαμος , πέφτουν "θύματα" λαθρεμπορίου της ιταλικής μαφίας που σε συνεργασία με ελληνικές σπείρες τα αιχμαλωτίζουν και τα μεταφέρουν σε σφαγεία της Ιταλίας για να καταλήξουν σε κάποια κονσέρβα.
Τα άλογα κινούνται σε μια έκταση τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, που εκτείνεται στα όρια Στράτου, Αμφιλοχίας και Ινάχου. Μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρουν πως τα άλογα είναι πάνω από 500 και ζουν κατά κοπάδια που αποτελούνται από 20-25 ζώα το καθένα.Το φυσικό περιβάλλον στον Πεταλά με τα μεγάλα δάση βελανιδιάς και τις απέραντες και σχεδόν ανεξερεύνητες και απάτητες χορτολιβαδικές εκτάσεις, φιλοξενούσε κάποτε πληθώρα από ελάφια, ζαρκάδια, λαγούς, λύκους, αγριογούρουνα και αλεπούδες.  Σήμερα κινδυνεύει από τις ανθρώπινες "δραστηριότητες" όπως η παράνομη υλοτομία, το κυνήγι και η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Παρόλα αυτά, στις πλαγιές του Πεταλά τα άγρια άλογα έχουν βρεί ένα φυσικό καταφύγιο και έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν σε μια από τις μεγαλύτερες αγέλες  στον κόσμο! Μέχρι πρόσφατα... Γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα του "Μνημονίου" πολλά πράγματα άλλαξαν... 
Σύμφωνα με καταγγελίες, "λαθροκυνηγοί" παγιδεύουν τα άγρια άλογα στις πηγές της Περγαντής όταν διψασμένα κατεβαίνουν να πιούν νερό, τα αιχμαλωτίζουν με λάσο και μέχρι να πιάσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό ζώων, τους δένουν τα μπροστινά πόδια για να τα ακινητοποιήσουν, ώστε αργότερα να τα πουλήσουν στο χονδρέμπορο.
Οι λαθρέμποροι δρουν ανενόχλητοι και συνήθως μένουν ατιμώρητοι, αφού είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία έξι χρόνια έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Αμφιλοχία μόνο σε βάρος ενός άνδρα, ο οποίος είχε για ορμητήριό του την Άρτα.
Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) καταγγέλλει  ότι τα τελευταία χρόνια η λαθραία διακίνηση αλόγων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  
Οι παράνομοι ζωέμποροι συγκεντρώνουν τα άλογα σε άθλιους χώρους και τα εγκαταλείπουν δεμένα για μέρες, εκτεθειμένα στον ήλιο και στις ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς τροφή και νερό. Το αλισβερίσι γίνεται τη νύχτα. Ο διακινητής επιλέγει τα καλύτερα άλογα και τα στοιβάζει σε φορτηγά, για τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Τελικός προορισμός του είναι τα σφαγεία της Ιταλίας και της Γαλλίας. Μέλη της ελλονοϊταλικης μαφίας κρύβονται πίσω από τον νόμο της ζούγκλας με το λαθρεμπόριο αλόγων, τα οποία οδηγούνται στα σφαγεία της Ιταλίας, για να καταλήξουν σε κάποια κονσέρβα στα ράφια των καταστημάτων ντελικατέσεν.  
Ως "κυνηγοί κεφαλών αλόγων" στον ελληνική ύπαιθρο έχουν εξορμήσει σπείρες που στήνουν «παγανιά», για να αιχμαλωτίσουν τα περιζήτητα άγρια άλογα. 
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, «πλάτη» στη λαθρεμπορία βάζει η παμπάλαια νομοθεσία που ισχύει για τη διακίνηση ζώων, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές. 
«Ο νόμος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη ενός αλόγου να το θανατώνει όταν είναι τραυματισμένο. Όμως οι παράνομοι ζωέμποροι έχουν εφεύρει άλλους τρόπους για να εξασφαλίζουν "άλλοθι" σε τυχόν ελέγχους. Προκειμένου, λοιπόν, να είναι νομικά καλυμμένοι την ώρα της μεταφοράς τραυματίζουν τα άλογα, σπάζοντάς τους τα πόδια με βαριοπούλες ή προκαλώντας τους άλλες ζημιές.   Έτσι καταφέρνουν και περνούν τα άλογα μέσα στα φεριμπότ, χωρίς να τους ενοχλήσει καμία υπηρεσία. Άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να πιστοποιήσει πώς τραυματίστηκαν», επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Αιμιλία Κυριακού.
Κάτοικοι στην τοποθεσία Κάστρο, στο Ρίο του νομού Αχαΐας, καταγγέλλουν  πως πρόσφατα εμφανίστηκαν ξαφνικά 15 άλογα δεμένα στα χωράφια που βρίσκονται κοντά στο πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου. Τα άλογα ήταν για μέρες εγκαταλελειμμένα στο ίδιο σημείο, με φτωχά αποθέματα σε τροφή και νερό. Έπειτα από λίγες μέρες, ως διά μαγείας, άρχισαν να εξαφανίζονται.  
«Απ' ό,τι φαίνεται, η... δουλειά γινόταν νύχτα», δηλώνει ο δημοσιογράφος της Πάτρας, Νίκος Ξανάλατος και συνεχίζει: «Προτού φτιαχτεί η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στο λιμάνι υπήρχε κλιμάκιο της Ασφάλειας που έλεγχε την κίνηση στο πορθμείο. Οι έλεγχοι, όμως, ατόνησαν μετά την κατασκευή της γέφυρας "Χαρίλαος Τρικούπης". Άλλωστε, είναι γνωστό πως οποιοδήποτε λαθραίο εμπόρευμα περάσει απέναντι είναι αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί μέχρι να περάσει στα ελληνοαλβανικά σύνορα».
Η κατάσταση ανησύχησε τους περίοικους. Μάλιστα, οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα, καθώς έχουν δεχθεί απειλές. 
Παρόμοια περιστατικά έχουν ζήσει και τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών. Πριν από λίγα Χρόνια, μάλιστα, οι αδίστακτοι λαθρέμποροι επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν έναν συνεργάτη του συλλόγου, ο οποίος τόλμησε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη το παράνομο κύκλωμα.
Άλλο περιστατικό παράνομης διακίνησης αλόγων αποκαλύφθηκε παλαιότερα στο λιμάνι της Πάτρας.  
Οι λαθρέμποροι είχαν στοιβάξει στην καρότσα ενός φορτηγού 23 εξαθλιωμένα άλογα, με προορισμό τα σφαγεία της Ιταλίας. 
Μετά την άμεση παρέμβαση του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, τα άλογα σώθηκαν την τελευταία στιγμή... «Με τη βοήθεια των αρχών, ακινητοποιήσαμε το όχημα και ζητήσαμε τα στοιχεία του οδηγού. Με το που κατάλαβε αυτός ότι υπήρχε Αστυνομία μαζί μας, εγκατέλειψε το λαθραία φορτίο του και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς », περιγράφει η υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλόγου Ρόζα Ρούσσου.
Παρόλα αυτά οι Αρχές της Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζουν πως δεν είναι ενήμερες για το θέμα, καθώς όπως χαρακτηριστικά  αναφέρουν, «δεν έχουν ακούσει ποτέ τίποτα, καθώς δεν έχει γίνει καμία... επίσημη καταγγελία». Αντιθέτως φαίνεται να ξέρουν πολλά για τις άδειες εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στον Πεταλά, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η Φύση  και η  Άγρια Ζωή στην Χώρα μας  κινδυνεύει κυρίως από τις ίδιες τις Αρχές που υποτίθεται πως είναι υπεύθυνες για την ...προστασία τους! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: