18/12/11

Φεύγουν τα αιολικά από τον Ζάρακα της Μονεμβασιάς!

Απόρριψη τριών μελετών για αιολικά στον Ζάρακα από την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ  Μεγάλη νίκη των κατοίκων του Ζάρακα και σημαντική απόφαση για την προστασία της Άγριας Φύσης και της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς!


Οι δυναμικές κινητοποιήσεις και οι δικαστικές προσφυγές κατοίκων και φορέων της περιοχής του Ζάρακα Μονεμβασιάς ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Χιονοβούνι τελικά κατέληξαν νικηφόρες! Η εταιρεία «Αρχράν Αιολική Α.Ε.»  μαζεύει άρον άρον τις μπουλντόζες της και φεύγει οριστικά από το πανέμορφο βουνό της Λακωνίας, και ο περιφερειάρχης κ.Τατούλης που ονειρεύεται να μετατρέψει την περιφέρεια Πελοποννήσου σε "γερμανικό προτεκτοράτο" υφίσταται μια άνευ προηγουμένου πολιτική ήττα!
Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Πελοποννήσου  είχε συναινέσει για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού ισχύος 24 ΜW στο Χιονοβούνι του Δήμου Μονεμβασίας με μια απόφαση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο λόγω της σημασίας του πανέμορφου αυτού βουνού στην προστασία της Βιοποικιλότητας!  Με την 163/20-6-2011 απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού στον Κοκκινόβραχο-Χιονοβούνι του Δήμου Μονεμβασίας, και μάλιστα σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Χάρακα που σύντομα κηρύσσεται "παραδοσιακός".
Ως γνωστόν, βάσει του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, απαγορεύεται η χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε απόσταση μικρότερη των 1500 μ. από τα όρια των παραδοσιακών οικισμών γιατί απολαμβάνουν ειδικής Συνταγματικής προστασίας. Επιπλέον δεν ενδείκνυται και δεν επιτρέπεται για θεσμικούς και λειτουργικούς λόγους η χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας αν διαπιστωθεί με ειδική ορνιθολογική μελέτη η παρουσία σημαντικής παρουσίας προστατευόμενων πουλιών σε αυτές κατά την εξέταση αιτήσεων για εγκαταστάσεις αιολικών εντός αυτών. 
Το Χιονοβούνι Ζάρακα υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και την διατήρηση-προστασία τής άγριας ορνιθοπανίδας καθώς στα βουνά της ΒΑ Λακωνίας συναντώνται διάφορα είδη αετών και άλλων αρπακτικών πτηνών που προστατεύονται από την νομοθεσία και επιπλέον από διεθνείς συνθήκες. 
Το Περιφερικό Συμβούλιο Πελοποννήσου είχε συναινέσει στην κατασκευή του σταθμού της «Αρχράν Αιολικής Α.Ε.», αν και στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί σημαντικά προστατευόμενα είδη πουλιών, αποδεχόμενο τα συμπεράσματα των εκτιμήσεων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της ειδικής ορνιθολογικης μελέτης που προσκόμισε η ίδια (!!!) η ενδιαφερόμενη εταιρεία «Αρχράν Αιολική Α.Ε.» . 
Μεγάλη νίκη των κατοίκων του Ζάρακα κατά των Μεγαλοεργολάβων της Μαύρης Ανάπτυξης και των Πολιτικών της Πράσινης Απάτης!


Από χρόνια ήδη η υπόθεση των αιολικών στα βουνά του Ζάρακα, στον Πάρνωνα και σε άλλα βουνά της Πελοποννήσου αποτελούσε  πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κατοίκους, τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις από την μια πλευρά και σε μεγαλοεργολάβους και πολιτικούς από την άλλη! Η απόφαση όμως του Περιφερικού Συμβουλίου Πελοποννήσου να δώσει τελικά το "πράσινο φώς" για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Χιονοβούνι, σε συνδυασμό με τις περιβόητες δηλώσεις του Περιφερειάρχη  κύριου Τατούλη ότι η Πελοπόννησος θα γίνει η πρώτη  θεσμοθετημένη "Ειδική Οικονομική Ζώνη" στην Χώρα μας ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να ...επενδύουν απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια,  ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Οι καταγγελίες και οι προσφυγές στοιβάχτηκαν σε σωρούς όχι μόνο στο γραφείο του κ.Τατούλη, και του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στις ειδικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια οι Έλληνες πολιτικοί προεξέχοντος του κ.Τατούλη, ποσώς που νοιάστηκαν για τις καταγγελίες και τις δικαστικές προσφυγές! Έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες πολιτικοί το τελευταίο διάστημα για το μόνο που δεν κόπτονται  είναι για την ...δημοφιλία τους καθώς θεωρούν δεδομένη την εκτίμηση που τρέφει ο Ελληνικός Λαός για αυτούς! Όμως τα διοικητικά και ελεγκτικά όργανα του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν τα στραβά μάτια, αφού στην περίπτωση των Αιολικών Πάρκων στα Βουνά του Ζάρακα οι παραβιάσεις τόσο της Περιβαλλοντικής όσο και της Χωροταξικής Νομοθεσίας είναι πρόδηλες και κατάφορες!
Έτσι τελικά η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, αναγκάστηκε να εξετάσει το θέμα και να βγάλει αρνητική γνωμοδότηση!
Εξετάζοντας  τις αιτήσεις για την κατασκευή τριών αιολικών σταθμών στις ορεινές θέσεις Χιονοβούνι, Κοντοράχη-Σπαρτίλα-Κάρκανο και Γαϊδουροβούνι η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος απέρριψε και τις τρείς σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία τους γνωμοδοτώντας αρνητικά. 
Στην πολύ σημαντική για την προστασία της περιοχής γνωμοδότηση της αρμόδιας για την διατήρηση των περιοχών του δικτύου Natura, Διεύθυνσης σημειώνεται, ότι : 
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία μας, στην ανωτέρω ΖΕΠ και σήμερα πλέον ΕΖΔ απαντούν 208 είδη πτηνών πολλά από τα οποία είναι μονίμως διαβιούντα στις ανωτέρω εκτάσεις είδη. Περίπου 14 είδη ημερόβιων αρπακτικών πτηνών έχουν απογραφεί στην περιοχή, 7 από τα οποία είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ η ΖΕΠ αποτελεί σημαντικό διάδρομο για τα μεταναστευτικά στρουθιόμορφα και τα αναπαραγόμενα και διαβατικά αρπακτικά»...
...«Ειδικότερα ένα από τα σημαντικότερα είδη πτηνών για την ανωτέρω περιοχή είναι το είδος του Σπιζαετού, ένα είδος με πολύ περιορισμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η περιοχή αυτή είναι μία από τις λίγες στην Ελλάδα όπου το είδος Σπιζαετός διαβιεί και επομένως η ορνιθολογική της σημασία είναι πολύ υψηλή»... 
...«Σύμφωνα με το συνοδεύον την μελέτη (συμβατά έργα και δραστηριότητες σε σχέση με τα είδη χαρακτηρισμού των Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας) σχέδιο ΚΥΑ Οριζόντιων Μέτρων για την ορνιθοπανίδα ...δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών σταθμών εντός ΖΕΠ που πληρούν κριτήρια χαρακτηρισμού ως μεταναστευτικά περάσματα-στενωποί... δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από φωλιές μεγάλων αρπακτικών που ευρίσκονται εντός ΖΕΠ»... 
...«έχουμε γνωρίσει ...την επείγουσα και κατά προτεραιότητα ανάγκη εκπόνησης μελέτης χαρακτηρισμού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των ορεινών περιοχών του δικτύου Natura 2000 GR 2540007 και GR 2540001. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός έχει προγραμματισθεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της επέκτασης των ορίων αρμοδιότητας του Φ.Δ. Όρους Πάρνωνα-Υγροτόπου Μουστού στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το βόρειο τμήμα των ανωτέρω Τ.Κ.Σ. (Ε.Ζ.Δ.) και ΖΕΠ όπου δεν εμπίπτουν οι ανωτέρω ΑΣΠΗΕ. Σημειώνεται ότι για τις περιοχές αυτές δεν έχει εκπονηθεί το κατά την νομοθεσία καθοριζόμενο Σχέδιο Διαχείρισης». 
...«Μετά από εξέταση του περιεχομένου των ανωτέρω ΜΠΕ για έργα ΑΣΠΗΕ και συνεκτιμώντας τα ανωτέρω, παρατηρούμε ότι οι εν λόγω ΜΠΕ έχουν, εκ πρώτης όψεως, ανταποκριθεί έως ένα βαθμό μεμονωμένα στις απαιτήσεις των προδιαγραφών για το περιεχόμενο αντίστοιχων μελετών, κρίνουμε όμως ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι αμφισβήτησης της τεκμηρίωσης και εκτίμησης των επιπτώσεων τους στο φυσικό περιβάλλον για τους εξής λόγους: 
1) Υπάρχουν σημαντικές αντιφάσεις στις παρατηρήσεις πεδίου και στα αποτελέσματα των ορνιθολογικών μελετών και ειδικότερα μεταξύ της μελέτης για τον ΑΣΠΗΕ στο Χιονοβούνι και αυτών για την Κοντοράχη-Σπαρτίλα και Γαϊδουροβούνι και ως εκ τούτου σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην αμφισβήτηση του περιεχομένου τους και συνεπώς σε έλλειψη αντικειμενικής εκτίμησης των επιπτώσεων των υπό εξέταση ανωτέρω έργων ΑΣΠΗΕ στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα οι αντιφάσεις επισημαίνονται σε στοιχεία που αφορούν στα είδη του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας (όπως περιοχές φωλεασμού, διαδρομές ενήλικων και νεαρών ατόμων καθώς και παρατηρήσεις κυρίως για τον Σπιζαετό και άλλα είδη. 
2) Δεν έχουν μελετηθεί ουσιαστικά και ικανοποιητικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον των ανωτέρω έργων ΑΣΠΗΕ σε σωρευτική βάση σύμφωνα με τις επιταγές της παραγράφου 3 του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Σημειώνεται ότι δεν έχει υπολογιστεί η φέρουσα ικανότητα στο φυσικό περιβάλλον των ανωτέρω Τ.Κ.Σ.(Ε.Ζ.Δ.) και Ζ.Ε.Π. όσον αφορά στον αριθμό των Α/Γ και στα έργα ΑΣΠΗΕ προκειμένου να εξασφαλισθεί η ακεραιότητα των εν λόγω περιοχών του δικτύου Natura 2000 σύμφωνα και με τις επιταγές της παραγράφου 3 του άρθρου 6 της ανωτέρω οδηγίας». 
«Λαμβάνοντας υπ' όψη τα ανωτέρω καθώς και τη σημαντικότητα της φύσης και του τοπίου των εν λόγω τόπων όπως στο παρόν έγγραφο αλλά και στις υπό εξέταση Μ.Π.Ε. για έργα ΑΣΠΗΕ, καθώς και ότι εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. Οριζοντίων Μέτρων για την Ορνιθοπανίδα, η Υπηρεσία μας δεν συμφωνεί για τα εν λόγω έργα ΑΣΠΗΕ». 






Δεν υπάρχουν σχόλια: