12/12/11

14,5 εκατ. από την πίσω πόρτα για την εκτροπή του Αχελώου!


Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν το υπουργείο Υποδομών για τις προκλητικές του μεθοδεύσεις   ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα εκτροπής στον Αχελώο παρά τις αντίθετες αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων!

Παράκαμψη της αναστολής των έργων εκτροπής του Αχελώου, που έχει διατάξει το ΣτΕ, είναι επί της ουσίας η μεθόδευση του υπουργείου Υποδομών να δαπανηθούν 14,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το αιτιολογικό να μην καταρρεύσει η σήραγγα εκτροπής του ποταμού, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Προκλητική μεθόδευση» του υπουργείου Υποδομών, με την οποία επιχειρεί να παρακάμψει την αναστολή των έργων εκτροπής στον Αχελώο που έχει διατάξει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλουν πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Το υπουργείο προκαλεί για άλλη μία φορά με την απαίτησή του να δαπανηθούν 14,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μην καταρρεύσει η σήραγγα της εκτροπής του Αχελώο», καταγγέλλει  η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου. Η απαίτηση αυτή, όπως αναφέρει η ίδια, «είναι απαράδεκτη δεδομένου ότι το έργο της εκτροπής έχει ήδη ζημιώσει τη χώρα με περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια από το 1992 ενώ η ΕΕ αρνείται εδώ και 15 χρόνια να το χρηματοδοτήσει».
Οι προτεινόμενες από το υπουργείο ..."ελάχιστες" επεμβάσεις, προς αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, σύμφωνα με τις πέντε οργανώσεις (WWF, Ορνιθολογική, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Μεσόγειες SOS).
Οπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση, οι επεμβάσεις αυτές «διασφαλίζουν τη μακροχρόνια σταθερότητα της σήραγγας και όχι την προσωρινή ευστάθειά της έως ότου λήξει η εκκρεμοδικία, όπως επικαλείται το υπουργείο». Τα προτεινόμενα έργα θα δημιουργήσουν «μια δύσκολα επανορθώσιμη κατάσταση στην περίπτωση ακύρωσης της εκτροπής του ποταμού», καταλήγει η κυρία Νάντσου.
Η απαίτηση αυτή του Υπουργείου να χρηματοδοτηθεί το έργο κατά παράβαση της υφιστάμενης Κρατικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας  είναι απαράδεκτη, καθώς το καταστροφικό και παράλογο έργο της εκτροπής έχει ήδη ζημιώσει τη χώρα μας με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από το 1992 έως σήμερα. Και θα χρειαστούν ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν "έργα που δεν έχουν καν σχεδιαστεί ή μελετηθεί", ώστε το νερό να φτάσει στα χωράφια της Θεσσαλίας, αν και όταν η εκτροπή ολοκληρωθεί. Και όλα αυτά την στιγμή που το "φαραωνικό" αυτό έργο είναι όχι μόνο σίγουρα αντιπεριβαλλοντικό αλλά και πλήρως αμφισβητήσιμο ως αναφορά την οικονομική βιωσιμότητα  και την  τελική αποδοτικότητά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: