22/8/11

Αιολικά πάρκα σε Τριγγία και Χιόλι: η «πράσινη καταστροφή» του Ασπροποτάμου Τρικάλων!


Ο Ασπροπόταμος αποτελεί μία από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας μας.

Από εκεί πηγάζει ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας μας, ο μυθικός Αχελώος. Η περιοχή είναι εδώ και χρόνια ενταγμένη στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ (GR 1440001). Η περιοχή είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Ζουν σπάνια αρπακτικά πουλιά και ζώα και αποτελεί τον κυριότερο βιότοπο της Αρκούδας, κυρίως μετά την κατασκευή της Εγνατίας που απομόνωσε τον πληθυσμό της. Επίσης εκεί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια άγριας Ζωής, το καταφύγιο του Στεφανίου.
Το ακραίο οικολογικό περιβάλλον λόγω του πολύ μεγάλου υψομέτρου δημιούργησε τις Αλπικές περιοχές τόσο της Τριγγίας  όσο και του Χιολίου, που είναι εκπληκτικής ομορφιάς λόγω των γεωμορφικών σχηματισμών, αποτέλεσμα των δυνάμεων του πάγου εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Εκεί διάλεξαν κάποιοι να έρθουν να επενδύσουν στην «πράσινη» ενέργεια και την «πράσινη» ανάπτυξη. Οι Ανεμογεννήτριες θα ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Δρόμοι πολλών μέτρων πλάτους και ακόμα περισσότερο πρανών και αποθέσεων θα δημιουργηθούν. Μονοπάτια παραδοσιακά θα θαφτούν και θα καταστραφούν από τις μπουλντόζες. Η μέχρι τώρα πανέμορφη Αλπική ζώνη της Τριγγίας και του Χιολίου με τα αλπικά ρέματα και τις καταπράσινες πλαγιές , θα μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο λατομείο. Μόνο στις παρθένες κορυφές τις Τριγγίας προβλέπεται η διάνοιξη 9,9 χιλιομέτρων καινούργιου δρόμου!!! Χιλιάδες κυβικά μπετόν θα πέσουν για να στηρίξουν τα θηρία των εκατό και πλέον μέτρων ύψους, που θα είναι ορατά από σαράντα και πλέον χιλιόμετρα μακριά. Ότι δεν θα καταφέρουν να αποτελειώσουν οι δρόμοι και οι Ανεμογεννήτριες θα το καταφέρουν τα δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις αλπικές περιοχές λόγω των ακραίων συνθηκών η βλάστηση δύσκολα αναπτύσσεται. Η κατασκευή των δρόμων και τον δικτύων μεταφοράς θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την βλάστηση και η αποκατάστασή της θα είναι αδύνατη. Η διάβρωση του εδάφους θα είναι μεγάλη, τα υδάτινα ρέματα θα επηρεαστούν και όλη η περιοχή θα αλλάξει εντελώς μορφή.
Τόσο στην Τριγγία όσο και στο Χιόλι η διαπλάτυνση τόσο των υπαρχόντων όσο και διάνοιξη νέων δρόμων θα κατακερματίσει τους βιότοπους της περιοχής. Η πρόσβαση κυρίως με μηχανοκίνητα μέσα θα αυξήσει την όχληση αλλά και θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες λαθροθηρίας, σε μία περιοχή με ήδη έντονη την λαθροθηρία.
Σε όλη την Ελλάδα οι τοπικές κοινωνίες, φορείς και οικολογικές οργανώσεις, οργανώνονται και ξεσηκώνονται, μπροστά στην επέλαση των ανεμογεννητριών και των επιδοτούμενων «πράσινων» επιχειρηματιών, που βρήκαν ακόμα ένα τρόπο να πλουτίσουν σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου. Οι «επενδυτές» βέβαια σε πολλές περιοχές έχουν και τους τοπικούς τους ιπποκόμους που είναι κάποιοι τοπικοί παράγοντες, που όχι απλά τους υποστηρίζουν αλλά έχουν αναλάβει και την προάσπισή τους.
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Με την αλόγιστη ανάπτυξη αιολικών πάρκων τόσο στην Πίνδο όσο και στα νησιά θα γίνει η μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας.

Καρανίκας Δημήτριος.
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Trikala News





Δεν υπάρχουν σχόλια: