2/12/10

Τον θέλουν νεκρό!

Ανθρωποκυνηγητό για τον  ιδρυτή του «ενοχλητικού» ιστότοπου Wikileaks!
Σφίγγει ο κλοιός για τον άνθρωπο που εξέθεσε την αµερικανική διπλωµατία...

Τέσσερις ηµέρες αφότου το Wikileaks άρχισε να ταρακουνά τα θεµέλια της διεθνούς διπλωµατίας, ο κλοιός γύρω από τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον αυστραλό ιδρυτή του «ενοχλητικού» ιστότοπου, σφίγγει επικίνδυνα. Ευρωπαϊκό ένταλµα σύλληψης έχει εκδοθεί εις βάρος του, η Ιντερπόλ τον συµπεριέλαβε στη λίστα των καταζητούµενων και οι δεξιότεροι των αµερικανών Ρεπουµπλικανών ζητούν ευθαρσώς την εκτέλεσή του.
Ούτε το ευρωπαϊκό ένταλµα σύλληψης που εκδόθηκε, σύµφωνα µε τη σουηδή εισαγγελέα, εις βάρος του Ασάνζ ούτε το σήµα (red notice) που έστειλε η Ιντερπόλ για τον εντοπισµό του έχουν (θεωρητικά τουλάχιστον) κάποια σχέση µε τα χιλιάδες εµπιστευτικά και απόρρητα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα των ΗΠΑ που δηµοσιοποιεί σταδιακά το Wikileaks: ο 39χρονος Ασάνζ καταζητείται λόγω καταγγελιών που έχουν διατυπώσει εναντίον του δύο Σουηδές για βιασµό, σεξουαλική κακοποίηση και παράνοµο εξαναγκασµό. Και οι ίδιες οι καταγγελίες, όµως, είναι κάπως οµιχλώδεις. Επισήµως, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, έχει εκδοθεί εντολή κράτησης, στην οποία έχει ασκηθεί έφεση· ο λονδρέζος δικηγόρος του Ασάνζ, ο Μαρκ Στίβενς, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν την όλη υπόθεση µια «post-facto διαφωνία περί συναινετικού, αλλά χωρίς προστασία σεξ»,κατηγόρησε χθες τη σουηδή εισαγγελέα, Μαριάν Νι, για «διωγµό και όχι δίωξη» του Ασάνζ, υποστηρίζοντας πως οι σουηδικές αρχές έχουν απορρίψει επανειληµµένως προτάσεις του πελάτη του να προσέλθει για ανάκριση.
Τον θέλουν νεκρό!
Πού βρίσκεται όµως ο άνθρωπος τον οποίο ζητούν λίγο-πολύ νεκρό, σε δηλώσεις τους, η γνωστή ηγερία του Τσάι Πάρτι, Σάρα Πέιλιν,ο Ρεπουµπλικανός πρώην (ενδεχοµένως και µελλοντικός) διεκδικητής του προεδρικού χρίσµατος, Μάικ Χάκαµπι, ο πρώην αξιωµατούχος του Πενταγώνου, Κ.Τ. Μακφάρλαντ, ο πρώην σύµβουλος του καναδού πρωθυπουργού,Τοµ Φλάναγκαν, και πολλοί ακόµα ανώνυµοι δεξιοί µπλόγκερ στις ΗΠΑ; Πληροφορίες της βρετανικής εφηµερίδας«Guardian» τον θέλουν να κρύβεται κάπου έξω από το Λονδίνο µαζί µε συναδέλφους του χάκερ και φανατικούς υποστηρικτές του Wikileaks – εµφανίζεται µάλιστα να έχει «ανάλαφρη διάθεση», παρά τις απειλές εις βάρος του, τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχεται καθηµερινά το Wikileaks και τα µέτρα που παίρνει η Ουάσιγκτον για να εµποδίσει νέες διαρροές.
Στις συνεντεύξεις του που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας, πάντως, η διάθεσή του είναι εµφανώς µαχητική και ανυποχώρητη: σε συνέντευξη που παραχώρησε, για παράδειγµα, στις αρχές του µήνα στο περιοδικό «Forbes» και η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Ασάνζ προαναγγέλλει πως ο επόµενος στόχος του Wikileaks θα είναι, στις αρχές της επόµενης χρονιάς, µια «µεγάλη αµερικανική τράπεζα». «Θα µπορούσε κανείς να το αποκαλέσει οικοσύστηµα της διαφθοράς», δήλωσε ερωτηθείς για τις σχεδιαζόµενες αποκαλύψεις. «Είναι όµως και όλη αυτή η συνήθης διαδικασία λήψης αποφάσεων που κλείνει τα µάτια και στηρίζει ανήθικεςπρακτικές». Αµέσως, το Ιντερνετ γέµισε εικασίες για την τράπεζα-στόχο: το Huffington Post επιµένει πως είναι η Bankof America, η ίδια το διέψευσε,δεν απέφυγε όµως την πτώση της τιµής των µετοχών τηςστο χρηµατιστήριο.
***************
Αναδημοσίευση από εδώ: Ανθρωποκυνηγητό για τον Ασάνζ

Δεν υπάρχουν σχόλια: