31/8/10

Τα βιοκαύσιμα θέτουν σε κίνδυνο την Αφρική!

Έρευνα της Οργάνωσης «Φίλοι της Γης»!
Η στροφή προς τα βιοκαύσιμα σηματοδοτεί την έναρξη του «νέου αγώνα αναζήτησης καλλιεργήσιμης γης» στην Αφρική, την ώρα που ξένες εταιρείες έχουν εξαγοράσει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια εκτάρια σε ένδεκα αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με έρευνα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Φίλοι της Γης", η εξαγορά από ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες εκτάσεων για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου έχει ως αποτέλεσμα την αποψίλωση των δασών.
Τα εδάφη αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των πρώτων υλών για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού, υποστηρίζουν οι "Φίλι της Γης", ενώ εκτιμούν πως στην προσπάθεια απόκτησης τροφής μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες.
Οι υποστηρικτές, ωστόσο, των βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βοηθούν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τους επικριτές, η παραγωγή ζημιώνει τη γεωργία, ενώ το περιβαλλοντικό κόστος της αποψίλωσης των δασών ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τα οικολογικά οφέλη των βιοκαυσίμων.
Η Κένυα και η Αγκόλα μελετά την πρόταση παραχώρησης 500.000 εκταρίων για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Παρόμοιο σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και στο Μπενίν, σε μια έκταση 400.000 εκταρίων.
Στην Τανζανία, οι παραγωγοί ρυζιού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους για να δημιουργηθεί χώρος για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα.
"Ο ανταγωνισμός για τη γη και η εγκατάλειψη βασικών καλλιεργειών όπως η μανιόκα για την παραγωγή βιοκαυσίμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και της γης", προειδοποιεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ερευνητές του Imperial College, της ομάδας που εξειδικεύεται στη μελέτη των εκπομπών αερίων και του φαινομένου του θερμοκηπίου, τα βιοκαύσιμα θα τονώσουν τις επενδύσεις στην Αφρική.

************************

Αναδημοσίευση από εδώ: Τα βιοκαύσιμα θέτουν σε κίνδυνο την Αφρική

Δεν υπάρχουν σχόλια: