1/2/10

Χωρίς «άδειες» η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ!

ΡΑΕ : Επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ!
Επιφυλάξεις για τα θέματα τιμολόγησης και αδειοδότησης των έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που προβλέπει το νομοσχέδιο της υπ. Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, διατυπώνει σε γνωμοδότησή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι τα «μικρά» έργα ΑΠΕ ως τα 500 kW θα μπορούν να υλοποιούνται και να διασυνδέονται μόνο με απευθείας αίτηση στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο περιβάλλον και υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ.


ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!
Ολα τα φωτοβολταϊκά πάρκα (ανεξαρτήτως ισχύος), τα αιολικά ως 700 kW, τα μικρά υδροηλεκτρικά ως 10 MW, οι μονάδες γεωθερμίας και βιομάζας ως 5 MW και οι μονάδες συμπαραγωγής ως τα 5 MW απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, σταθμοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως 500 kW απαλλάσσονται από την υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οποιασδήποτε άλλης άδειας!
Πρόκειται για ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όμως κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον και στην τσέπη του καταναλωτή η σχεδόν ανεξέλεγκτη υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ.
Στα σχόλια που κατέθεσε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο η ΡΑΕ επισημαίνει ότι τα μικρά έργα ΑΠΕ ως τα 500 kW θα μπορούν να υλοποιούνται και να διασυνδέονται μόνο με μία απευθείας αίτηση στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει «συνωστισμό», προβλήματα στο περιβάλλον και υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ. Για σταθμούς χαμηλής όχλησης, ως 500 KW δεν απαιτείται ούτε απόφαση εξαίρεσης, ούτε άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας αλλά ούτε και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Κίνδυνοι :
Η κατάργηση όλων αυτών των αδειών εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους, τόσο σε τεχνικό επίπεδο (δυνατότητες απορρόφησης ενέργειας από το σύστημα), όσο και σε οικονομικό, με τεράστια επιβάρυνση από την υλοποίηση αθρόων επενδύσεων π.χ φωτοβολταϊκά, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας από τον ήλιο αμείβονται με υψηλότατες εγγυημένες τιμές.
«Η απελευθέρωση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων ανεξαρτήτως ισχύος στην ηπειρωτική χώρα συνεπάγεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλειδώσει τις ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές (feed-in-tariffs) του ν. 3734/2009, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς οι επενδύσεις θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρες, δεδομένης της πτώσης του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών», αναφέρει η ΡΑΕ.
Ειδικά για τις μονάδες ΑΠΕ μέχρι 500 kW δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη συμβατότητα με την αρχή προστασίας του περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος).
Ενας άκομα κίνδυνος είναι η εκμετάλλευση των ρυθμίσεων για διαφοροποίηση της τιμολόγησης για σταθμούς της ίδιας τεχνολογίας με βάση την ισχύ τους. Επειδή, το νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί τις μικρότερης ισχύος μονάδες υπάρχει ο κίνδυνος της κατάτμησης ισχύος για τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν τόσο από την απλούστερη αδειοδοτική διαδικασία όσο και από τις υψηλότερες τιμές που προσφέρονται.
Προτάσεις:
Η ΡΑΕ προτείνει να καταργηθεί η διαφοροποίηση στην τιμολόγηση μεταξύ μεγάλων και μικρών φωτοβολταϊκών και να διατηρηθεί μόνον για αυτά στις στέγες, να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο με σταθμούς ΑΠΕ και φορέας που να ελέγχει την εγκατάσταση και τους όρους λειτουργίας. Τέλος, ως προς την αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι έτσι όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών τιμολογίων της ΔΕΗ.

ΥΓ) Χθες στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Mega, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε συνέντευξη της Υπουργού «Περιβάλλοντος», Τίνας Μπιρμπίλη! Η συνάντηση έγινε στο γραφείο της, στους Αμπελόκηπους. Η υπουργός απαρίθμησε αυτά που θα προσπαθήσει να «αλλάξει» στην Περιβαλλοντική Πολιτική της Χώρας μας, και μίλησε για τις αξίες που υπερασπίζεται στην προσωπική της ζωή. Η 39χρονη υπουργός θέλει να δουλεύει μόνη, δεν έχει ούτε ένα σωματοφύλακα και βλέπει στην τηλεόραση (τι άλλο) «Sex and the City». Την αποκαλούν και «Τίνα η κομμώτρια» γιατί χτένιζε τις ομιλίες του Γ. Παπανδρέου! Η ίδια αυτοχαρακτηρίστηκε Μαχητική Οικολόγος (!!!) και για μιά άλλη φορά μας παρουσίασε το όραμά της : «ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ»!
Εμείς το μόνο που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι ότι η κα. Μπιρμπίλη μάλλον έχει μπερδέψει τους ρόλους της: δεν είναι Υπουργός Περιβάλλοντος αλλά υπάλληλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (βλέπε και εδώ: Η Υπουργός κα Μπιρμπίλη και η εταιρεία ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ... ) ! Και η σχέση της με την Οικολογία είναι η ίδια που είχε και ο προκάτοχός της στο Υπουργείο : όσο Οικολόγος ήταν ο κ. Σουφλιάς, τόσο είναι και η κα. Μπιρμπίλη. Και όσο για το όραμά της να γεμίσουν τα Κραβαρίτικα Βουνά με ανεμογεννήτριες - επειδή έτσι συμφέρει την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και την «ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ.» - το μήνυμα που της στέλνουμε είναι:
(Η πρωτοβουλία στο Διαδίκτυο ήδη έχει αγκαλιάσει πάνω από 500 μέλη)!
Η πραγματική μαχητική οικολογία δεν θα ανεχθεί τα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων να καταστρέψουν τα τελευταία Παρθένα Βουνά της Χώρας μας και την Άγρια Φύση τους!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει ότι τα φωτοβολταικα συστήματα θα πρέπει να εγκατασταθούν παντού. Είναι από τις πιο εύχρηστες και οικονομικές λύσεις