21/1/10

"Οικολογική" γκάφα με τους παγετώνες...

Σε λάθος στοιχεία αποδείχτηκε πως είχε βασιστεί η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ιμαλάια!
Στην έκθεση-σταθμό που δημοσιοποίησε το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιούσε, μεταξύ άλλων, πως οι παγετώνες των Ιμαλαΐων κινδυνεύουν να έχουν εξαφανιστεί έως το 2035. Προσεχώς, εντούτοις, η Επιτροπή πιθανώς να αναγκαστεί να ανακαλέσει τον επίμαχο ισχυρισμό, καθώς αποκαλύπτεται πως βασίστηκε σε σαθρά επιστημονικά θεμέλια. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάνει τους παγετώνες να υποχωρούν: αυτό δεν έχει ανακληθεί, ούτε πρόκειται. Εκείνο που αμφισβητείται, είναι η ταχύτητα με την οποία υποχωρούν· και η αξιοπιστία των πηγών που επικαλέστηκε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC), προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό πως οι παγετώνες των Ιμαλαΐων μπορεί να γίνουν, μέχρι το 2035, παρελθόν.

Η εκτίμηση ότι οι παγετώνες των Ιμαλαϊων θα εξαφανιστούν γύρω στο 2035 όντως δεν βασίστηκε σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, παραδέχεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), έπειτα από οργισμένες καταγγελίες της Ινδίας.
H προειδοποίηση για εξαφάνιση των παγετώνων, που θα άφηνε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πόσιμο νερό, «αναφέρεται σε ανεπαρκώς αιτιολογημένες εκτιμήσεις για το ρυθμό υποχώρησης και το έτος εξαφάνισης των παγετώνων στσ Ιμαλάια» αναφέρει η ΙPCC σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.
«Κατά τη σύνταξη της εν λόγω παραγράφου, οι σαφείς και καθιερωμένες προδιαγραφές για τις επιστημονικές ενδείξεις, οι οποίες απαιτούνται από τις διαδικασίες της IPCC, δεν εφαρμόστηκαν σωστά» παραδέχεται η Επιτροπή.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Sunday Times του Λονδίνου, η εκτίμηση της Επιτροπής δεν βασίστηκε σε επιστημονικές εργασίες, αλλά σε... δημοσιεύματα του Τύπου. Η ηγεσία της IPCC θα διερευνήσει τώρα πώς αυτές οι αναφορές συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, δήλωσε ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Οικολογίας στο Ινστιτούτο Carnegie για την Επιστήμη, με έδρα την Ουάσινγκτον.
Η επίμαχη έκθεση που δημοσίευσε η IPCC το 2007 προειδοποιούσε ότι η πιθανότητα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων «να εξαφανιστούν το έτος 2035, και πιθανώς νωρίτερα, είναι πολύ υψηλή, αν η Γη συνεχίσει να θερμαίνεται με το σημερινό ρυθμό».
Η IPCC, η οποία τιμήθηκε το 2007 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, δεν ανακοίνωσε νέα εκτίμηση για την τήξη των πάγων στην ασιατική οροσειρά, επισήμανε όμως ότι ο ρυθμός υποχώρησης των παγετώνων αναμένεται να επιταχυνθεί τον 21ο αιώνα.
To θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας κατηγόρησε την IPCC για αβάσιμες εκτιμήσεις που «προκάλεσαν πανικό» στην κεντρική Ασία. «Ο ισχυρισμός της IPCC δεν βασίστηκε ούτε σε ίχνος επιστημονικών στοιχείων» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ζαϊράμ Ραμές.
Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι πολλές από τις Εκθέσεις που δίνονται στη δημοσιότητα κατά καιρούς παρουσιάζουν σκόπιμα «φουσκωμένα» στοιχεία για το «φαινόμενο του Θερμοκηπίου», με στόχο να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη και να διευκολύνουν το μεγάλο κεφάλαιο να προωθήσει τις «πράσινες» μπίζνες, εξασφαλίζοντας ασφαλείς επενδύσεις και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε πρόσφατη Εκθεση της τράπεζας HSBC, όπου υπολογίζεται ότι τα διεθνή έσοδα από επιχειρήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η παραγωγή συσκευών μεγαλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας, αυξήθηκαν το 2008 κατά 75%, ξεπερνώντας τα 530 δισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται ότι γενικότερα τα κέρδη των «πράσινων» εταιρειών μπορεί να ξεπεράσουν έως το 2020 τα δύο τρισ. δολάρια!
Τα πέντε λάθη της Εκθεσης για τα Ιμαλάια αποκάλυψε ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Trent του Καναδά Γκ. Κόγκλεϊ, ο οποίος επισήμανε μάλιστα ότι ολόκληρη η Εκθεση (η οποία συντάχτηκε από εκατοντάδες επιστήμονες αρκετοί από τους οποίους, μάλιστα τιμήθηκαν και με ...βραβείο Νόμπελ!) είναι αναξιόπιστη... Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι στην υπόθεση είναι αναμεμιγμένες και διάφορες λεγόμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», που «στάζουν μέλι» αναφερόμενες στην «πράσινη ανάπτυξη».
Αλλωστε, η Εκθεση για να βγάλει το συμπέρασμα για το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια μέχρι το 2035 επικαλέστηκε στοιχεία της οργάνωσης WWF, που είχαν διατυπωθεί το 2005. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πλέον ανοιχτά ότι αν κανείς λάβει υπόψη του σωρευτικά το σφάλμα με τους πάγους στα Ιμαλάια και το σκάνδαλο με την υποκλοπή των ηλεκτρονικών επιστολών από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της μονάδας κλιματικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Ιστ Ανγκλια, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα μείνει κάτι στην κλιματική επιστήμη που να μπορεί να θεωρηθεί ως αξιόπιστο...
----------------------------------------------------------------------------------------------
Διαβάστε επίσης οπωσδήποτε και εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: