4/12/09

ΠΑΣΟΚ -ΝΔ: Τσακώνονται για την πατρότητα του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ!


Αντιπαράθεση ανάμεσα στη νυν (ΠΑΣΟΚ) και στην πρώην ηγεσία (ΝΔ) του αρμόδιου υπουργείου πυροδότησε η χθεσινή δημοσιοποίηση των βασικών κατευθύνσεων του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. ...Ο τέως υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ έιναι αυτούσιο το νομοσχέδιο που επεξεργαζόταν η Νέα Δημοκρατία και δεν πρόλαβε να καταθέσει, εξαιτίας των εκλογών. Απαντώντας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο βασίστηκε και στην προεργασία που είχε κάνει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, λέγοντας ότι αυτό εξάλλου ανέφερε και η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη.
Χατζηδάκης – Μουσουρούλης: Το δικό μας σχέδιο για τις ΑΠΕ παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη!
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην γ.γ. του ΥΠΑΝ Κωστής Μουσουρούλης, με δήλωσή τους προσάπτουν στην υπουργό κα Τίνα Μπιρμπίλη ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε ως δικό της, είναι αυτούσιο το κείμενο που είχε ετοιμαστεί στη θητεία τους και ετοιμάζονταν να καταθέσουν στη Βουλή, αν δεν παρενέβαιναν οι εκλογές. Οι ίδιοι μάλιστα δημοσιοποίησαν και το σχέδιο νόμου που είχαν προετοιμάσει και το οποίο είχε κολλήσει στα γρανάζια του πρώην Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Διαδικασίες «εξπρές» για τις άδειες των ΑΠΕ...
Στην ουσία του θέματος το νομοσχέδιο, για την «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» που οι μεγαλοεργολάβοι ανέμεναν με ενδιαφέρον, προβλέπει "απλοποίηση" των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραγωγής για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με τον νέο νόμο ο οποίος θα ψηφιστεί από την Βουλή άμεσα, φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι να αρχίζει να λειτουργεί μια επένδυση π.χ. αιολικού πάρκου το πολύ 6-8 μήνες μετά την πρώτη αίτηση, από τέσσερα χρόνια που είναι σήμερα! Η αρχική άδεια για ΑΠΕ (κυρίως για αιολικά πάρκα) θα είναι ταυτόχρονα άδεια σκοπιμότητας του έργου, δηλαδή με αυτήν θα ξεκινάει η κατασκευή ενός πάρκου ανεμογεννητριών και θα ακολουθεί η άδεια παραγωγής ενέργειας. Επιπρόσθετα, θεσπίζονται δεσμευτικοί στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό και το ενεργειακό ισοζύγιο.Η άδεια παραγωγής αφορά πλέον την τεχνικοοικονομική επάρκεια του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ και αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία έπεται, ενώ εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και όχι από το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης, όπως γινόταν ως σήμερα, με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της διάρκειας της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας, σε μόνο δύο μήνες από περίπου έναν χρόνο που χρειάζεται σήμερα. Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ χαρακτηρίζονται ρητά πλέον μη οχλούσες, επιταχύνοντας έτσι πολλές μικρομεσαίες επενδύσεις.
Ειδικότερα:
• Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, προβλέπεται ότι το 50 % του ειδικού τέλους που καταβάλλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ στους ΟΤΑ θα αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, το ποσό θα πιστώνεται στη ΔΕΗ, η οποία θα πιστώνει στη συνέχεια τους λογαριασμούς των καταναλωτών της περιοχής. Το υπόλοιπο 50% του τέλους θα παραμείνει στους ΟΤΑ. Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ.
• Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 (αντί του 18% που προβλέπει η Οδηγία 28/2009) και 40% τουλάχιστον στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.
Οι αλλαγές στην αδειοδοτική διαδικασία προβλέπουν μεταξύ άλλων αποσύνδεση της άδειας παραγωγής από την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοσή της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αντί για το υπουργείο (πρώην) Ανάπτυξης. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής εγκαταστάσεις ΑΠΕ που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες, συγχωνεύονται οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).
• Συνίσταται στο υπουργείο ΠΕΚΛ αυτοτελής Ειδική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδύσεων ΑΠΕ, στα πρότυπα «φορέα μιας στάσης (one-stop shop) που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό και θα έχει ως αποστολή την παροχή πληροφοριών και η συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων επενδυτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
• Τροποποιείται επίσης το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που θεσπίστηκε πέρυσι με τρόπο ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία μείζονος σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, καθώς και τους υγροτόπους διεθνούς προστασίας (Ραμσάρ).Επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση χωροθέτησής τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Στην πραγματικότητα η "πατρότητα" του εν λόγω Νομοσχεδίου δεν ανήκει ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στην ΝΔ.
Οι πραγματικοί εμπνευστές του εν λόγω "εκτρώματος" είναι οι Μεγαλοεργολάβοι των ΑΠΕ, οι οποίοι ανερυθρίαστα δηλώνουν ότι στόχος του Νομοσχεδίου είναι να εξασφαλιστεί ότι στα επιχειρηματικά-επενδυτικά τους σχέδια δεν θα στέκεται κανείς εμπόδιο: "... με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς, ο χρόνος για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου έφτανε και τα 5 χρόνια, οι προσφυγές στο ΣτΕ ήταν καθημερινή υπόθεση για όποιον «οικολόγο» δεν γουστάριζε να βλέπει ανεμογεννήτριες, ενώ η αυθαίρετη ερμηνεία νόμων από δημόσιες υπηρεσίες έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει οχλούσες και επικίνδυνες για το περιβάλλον εγκαταστάσεις ακόμη και τα... φωτοβολταϊκά."
Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο μόνος στόχος του Νομοσχεδίου είναι να εξασφαλιστούν κατά το μέγιστο τα συμφέροντα των δυο Μεγάλων Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ (ΘΕΜΕΛΗ και TERNA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει κανενός είδους αντίδραση απέναντι στα σχέδια τους: 
ΚΑΘΕ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΟ - 
ΚΑΘΕ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑ'Ι'ΚΟ- 
ΚΑΘΕ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΠΗ- 
ΚΑΘΕ ΡΕΜΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: