4/7/09

Ξεραίνονται τα έλατα στην Ναυπακτία.

Από το Γαρδίκι Ομιλαίων έως τον Πλάτανο Ναυπακτίας, η ίδια εικόνα παντού... Τα έλατα ξεραίνονται μαζικά...

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας, τα 2 τελευταία χρόνια όμως αυτό συμβαίνει με γοργούς ρυθμούς. Φέτος η εικόνα είναι δραματική...
Η ξήρανση εκδηλώνεται με κοκκίνισμα της άκρης των κλαδιών και ξεκινά από την κορυφή του ελάτου, επεκτείνεται σε ξήρανση του κορμού και καταλήγει σε πλήρη ξήρανση του δένδρου.
Οπως επισημαίνει η Διεύθυνση Δασών, το γεγονός αποδίδεται στην ανομβρία που κυριάρχησε τα προηγούμενα έτη, από το 2005 έως το 2008.
Η Διεύθυνση Δασών υπενθυμίζει ότι το φαινόμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 1964. Ασυνήθιστες νεκρώσεις παρατηρήθηκαν το 1977 σε πολλά ελατοδάση της Στερεάς Ελλάδας, ενώ τις περιόδους 1964-1965 και 1985-1988 στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στα έλατα του Μαινάλου.
Τότε, οι ερευνητές είχαν διαγνώσει ότι το φαινόμενο οφείλεται στην ξηρασία και είχε ως αποτέλεσμα κάποια άτομα ελάτης να εμφανίζουν μειωμένη αντίσταση σε δευτερογενείς προσβολές, από έντομα και άλλες απειλές.
Μάλιστα, το 1989 το φαινόμενο είχε λάβει μορφή επιδημίας σχεδόν σε όλα τα ελατοδάση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα.
Φέτος όμως η κατάσταση τουλάχιστον στην Ορεινή Ναυπακτία είναι τραγική. Και παρόλο που ο χειμώνας που μας πέρασε, έφερε πολλές βροχές... νέο βλαστό σε έλατο δεν βλέπεις πουθενά (!!!). Πολλά έλατα, ακόμη και συστάδες ολόκληρες, είναι εντελώς ξεραμένες.
Ο μεγαλύτερος πλούτος της ορεινής Ναυπακτίας είναι τα δάση με κυρίαρχο είδος τα έλατα.
Εκλιπαρούμε τα επιστημονικά σωματεία και τα ερευνητικά κέντρα, να ασχοληθούν με την αιτία που ξεραίνονται τα έλατα πριν το δασικό περιβάλλον καταστραφεί με ολέθριες επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία της περιοχής.
Μήπως όμως πρέπει να πιέσουμε και κάποιους ... αυτούς που μας θυμόνται μόνον κάθε που γίνονται εκλογές; Αυτούς που οραματίζονται Αιολικά Πάρκα στα Κραβαρίτικα Βουνά ενδιαφερόμενοι δήθεν για το Περιβάλλον... Αλλά βέβαια η "οικολογική συνείδηση" των Πολιτικών μας φθάνει μόνο μέχρι τις Ανεμογεννήτριες . Δεν τους απασχολούν τα Έλατα! Εξάλου τι όφελος μπορεί να έχει ένας Πολιτικός Άρχοντας από ένα Έλατο; Ενώ από ένα Αιολικό Πάρκο και μάλιστα με τεχνολογία Siemens...

Δεν υπάρχουν σχόλια: